Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Volba nového papeže začne v úterý: Jméno by mělo být známo do Velikonoc

S napětím očekávaná volba nového papeže začne v úterý.
S napětím očekávaná volba nového papeže začne v úterý.  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
8. března 2013
18:50

S napětím očekávaná volba nového papeže začne v úterý. Rozhodl o tom sbor více než dvou set kardinálů, který dnes opět jednal ve Vatikánu. Konkláve, na němž se bude hlava katolické církve vybírat, zvolí nástupce Benedikta XVI.

Mezi 115 volícími kardinály je i 69letý pražský arcibiskup Dominik Duka. Druhý český kardinál, bezmála 81letý Miloslav Vlk, se v minulých dnech účastnil jen kongregací, které volbu připravovaly.

V úterý ráno se nejdříve uskuteční modlitba, při níž budou kardinálové prosit o to, aby je svatý duch vedl, ochránil a osvítil při výběru 266. papeže. Odpoledne se pak volitelé uzavřou v Sixtinské kapli, kde se volba uskuteční. Podle analytiků citovaných agenturou ANSA by mohl být nový papež znám do konce příštího týdne.

Vatikán se na Benediktův odchod připravoval už od 11. února, kdy své překvapivé rozhodnutí hlava římskokatolické církve oznámila. Dopředu bylo jasné, že nový papež musí nastoupit do začátku Velikonoc, které jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a letos připadají na přelom března a dubna.

Aby se volba urychlila, změnil Benedikt XVI. pravidlo pro konání konkláve, které se nyní může sejít i dříve než 15 dní po uvolnění papežského stolce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anka ( 9. března 2013 01:23 )

a co kdybyste nechali kritiku katolicke cirkve katolikum

mortis69 ( 8. března 2013 21:49 )

Jo po něm Miloš a křesťani to vzdaj dobrovolně

mortis69 ( 8. března 2013 20:45 )

Blázníš?Víš co by přibylo zachovalejch důchodců?

mortis69 ( 8. března 2013 20:40 )

Tuhle stupidní chátru nahnat do čínskejch fabrik místo dětí,co tam makaj od rána do večera.Tam by je přešla chuť vzývat ducha svatýho.

edifanbasten ( 8. března 2013 20:05 )

Zrušte tu katolickou šaškárnu

Zobrazit celou diskusi