Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemanův první trapas na Hradě: Podepsal slib s chybou!

Autor: ČTK, ljš - 
8. března 2013
14:09

Žádná velká událost se neobejde bez nějaké té vady na kráse a nebylo tomu ani u inaugurace nového prezidenta Miloše Zemana. Nejprve s manželkou při příchodu na Hrad udělali přešlap proti protokolu, když paní Zemanová kráčela nádvořím po levé ruce svého manžela. Pak ve Vladislavském sále podepsal Miloš Zeman slib, ve kterém chyběla dvě písmena.

Miloš Zeman se dnes podepsal pod neúplný text prezidentského slibu. V jeho závěrečné větě totiž podle záběrů České televize chyběla dvě písmena. Samotný ústavou předepsaný slib ale ústně složil řádně s rukou položenou na slavnostním výtisku základního zákona státu, což stvrdila i předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Zeman mimo jiné slíbil na svou čest, že svůj úřad bude zastávat v zájmu všeho lidu a "podle svého nejlepšího vědomí a svědomí". V textu, který podepsal, však bylo uvedeno, že tak bude činit "podle svého nejlepší vědomí a svědomí". Přívlastek nejlepší tak byl v dokumentu chybně vyskloňován, chybí v něm přípona -ho.

"Miloš Zeman podepsal prezidentský slib znovu, tentokrát se správným textem. Stvrdil ho před šéfy parlamentních komor a Ústavního soudu," řekla později novinářům Němcová.

Kdo za to může?

Zástupci kanceláří Sněmovny ani Senátu, byť Zeman skládal slib na společné schůzi obou komor se k chybně připravenému textu nehlásili. Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt nechtěl podle serveru Týden.cz komentovat, jak chyba vznikla. "To náleží pouze tiskovému oddělení kanceláře prezidenta republiky," uvedl.

Text slibu podle předsedy Strany práv občanů - zemanovci Vratislava Mynáře, o němž se spekuluje jako o budoucím prezidentském kancléři, údajně připravovala Kancelář Poslanecké sněmovny, nikoli Hrad. Řekl to s tím, že chyba v textu nic nemění na tom, že Zeman slib složil v souladu s ústavou, neboť jej vyslovil ústně.

itartas ( 11. března 2013 11:45 )

Zeman podepsal slib s chybou, ale nebyla to jeho chyba, vůbec si neumím představit kdyby si toho všiml, co by to bylo za skandál...mimochodem tady se rozebírá možná úmyslné pochybení někoho kolosálně neschopného. Ale, to že Havel přísahal na komunistickou ústavu, když skládal prezidentský slib nikoho nenadzvihlo a jeho už vůbec ne,tam bych hledala počátek naší cesty do pekel...

dobrotka ( 9. března 2013 23:20 )

To jsem zvedava, kdo za tenhle slendrian bude potrestan? Uz ted je jasne, ze nikdo, jako obvykle! Zodpovednost za tuhle trapnost si prehazuji jako horky brambor! Nevim, co je na tom tak sloziteho? - nejaka KONKRETNI osoba musela psat text - nejaka KONKRETNI osoba musela dat text vytisknout - nejaka KONKRETNI osoba musela zkontrolovat CO je predkladano panu presidentovi k podpisu

ingeborg ( 9. března 2013 23:01 )

Zemanova chyba to určitě nebyla, on slib říkal z paměti, chyba byla u toho kdo to napsal!!!!

osel ( 9. března 2013 21:36 )

Spis to druhe... to odpovida mstive povaze Karlikovcu...

osel ( 9. března 2013 21:35 )

Suhlas. Presne to som chcel napisat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa