Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klausův proslov na rozloučenou: Amnestii bych vyhlásil opět!

Autor: simao, ČTK - 
7. března 2013
20:26

O půlnoci končí! Václav Klaus odpočítává poslední hodiny a minuty ve funkci prezidenta republiky. A s televizními diváky se rozloučil svým posledním prezidentských projevem, ve kterém oznámil mj. to, že za amnestií si stojí a vyhlásil by ji opět.

Václav Klaus naposledy jako prezident poděkoval přes obrazovku ČT všem, kteří ho podporovali v prezidentské funkci a navrch dodal, že být prezidentem pro něj bylo obrovskou ctí.

"Děkuji všem, kteří mne v mé prezidentské funkci podporovali, kteří se nedali zmást pravidelně se opakujícími kampaněmi mých mocných odpůrců a politických soupeřů. Budu na ně spoléhat i nadále. A oni se mohou spolehnout na mne," pronesl Klaus.

Amnestii by vyhlásil znovu

Kritikům amnestie, kteří se po jeho kontroverzním novoročním kroku vyrojilo více než hub po dešti, vzkázal, že by amnestii vyhlásil opět. A dostal se i k tomu, že bude čelit žalobě za velezradu.

Ústavní žalobu proti sobě, kterou v týdnu podal Senát především právě kvůli amnestii, označil za vrchol zákeřnosti a razance útoků jeho politických soupeřů. "Zákeřnost mých odpůrců přesáhla mé očekávání," přiznal Klaus.

Podle Klause je i v budoucnu potřeba si dát velký pozor na ty, kdo se nadřazují, moralizují a poučují. Dle Klausových slov na diktát politické korektnosti a moralizování.

"Nárokují si, že jsou to oni, kteří vědí, jak snadno a jednoduše zlepšit svět a každého z nás. Většinou jde, bohužel, jen o jejich vlastní sebeprezentaci a o jejich osobní politické cíle, které se snadno vyslovovatelnými a vznešeně znějícími hesly nemají moc společného," domnívá se Klaus.   

Nechce být pouze divákem: Bude kázat z Hanspaulky?

V reakci na dění v Česku pak Klaus vzkázal, že jde o mnoho a ani v budoucnu nehodlá jen přihlížet: "Chci vzkázat, že ani mě to jedno není a nebude. Nehodlám být pouze divákem."

Klaus se přitom z Hradu přesune do zámečku na Hanspaulce, kde sídlí jeho institut. A právě odtud by měl nadále do světa vysílat své myšlenky. Je otázkou, jakou budou mít váhu, když již nebude českým prezidentem, ale pouhým občanem.

V závěru proslovu přitom Klaus nabádal přece jen k mírnění pesimismu: "Nebuďme pesimističtí. Přes všechny potíže a komplikace můžeme mít dobrou budoucnost. Jako jedna malá součást desetimiliónového kolektivu občanů České republiky se budu i nadále snažit k tomu lepšímu budoucímu přispívat," rozloučil se Klaus.

itartas ( 9. března 2013 09:33 )

itartas ( 9. března 2013 09:32 )

Cituji z článku, který napsala přibližně před rokem Tereza Spencerová na Freeglobe stránky Parlamentní listy: "Potíže s "pracovní silou" v té době nepostihly jen knížete Schwarzenberga, nýbrž i podniky rodiny Havlových. Sám Miloš Havel, jehož bratranec byl údajně jedním z dozorců v letském táboře, kde patřil k nejbrutálnějším, udal gestapu šest svých židovských podílníků na Barrandově, za což ho říšský protektor Reinhardt Heydrich odměnil tím, že mu připsal jejich podíly. Heydrich měl ostatně rodinu Havlových v oblibě; chodíval na šampaňské do Lucerny, odkud do Let putovalo několik číšníků - stačilo, když z nepozornosti vylili skleničku. V Lucerně se ostatně Heydrich nechal vyfotografovat s malým Václavem Havlem, naším budoucím prezidentem. V den jeho narozenin si ho v paláci Lucerna pěkně posadil na koleno a při pohledu do objektivu se zeširoka usmál…"

itartas ( 9. března 2013 09:31 )

Janek Kabulka · Autor nejlepších komentářů · Vysoká škola ekonomická Přesně o to šlo.Majetky strýce podléhaly Benešovým dekrétům a tento rod je kvůli spolupráci s fašisty nemohl dostat zpátky.Co nedovoloval zákon zařídil pravdoláskař Havel.Takže teď je spící kníže nejbohatším českým feudálem.U Havlových příbuzných se taky jednalo o paktování s fašisty a jejich majetky taky podléhaly Benešovým dekrétům.Jak vidíte,všechno jde.Naši legislativci dokážou ohnout každý zákon ve prospěch toho,kdo je zrovna u moci.Děje se to v nezměněné míře i v současné době.Stále platí to Fučíkovo Lidé,bděte

rudyptak48 ( 8. března 2013 16:32 )

...čo bolo, to bolo... keď sa Jano zaťal...

itartas ( 8. března 2013 13:48 )

a ty běž do putyky XI. cenové skupiny kam patříš

Zobrazit celou diskusi