Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dívka z Tanvaldu: Romům bych postavila vlastní koupaliště

Tato dívka z Tanvaldu by Romům postavila vlastní koupaliště, nechce s nimi plavat ve stejné vodě
Tato dívka z Tanvaldu by Romům postavila vlastní koupaliště, nechce s nimi plavat ve stejné vodě  (Autor: Česká televize)
Autor: shp, Česká televize - 
7. března 2013
17:53

Tanvaldem zmítá strach z Romů. Místní se o nich nechtějí vůbec bavit, nebo říkají, že kradou. Jedna z mladých návštěvnic místního koupaliště s nimi nechce mít nic společného a raději by jim vybudovala vlastní plovárnu. To vše uvidíte v novém pořadu České televize Český žurnál.

 

Český žurnál je cyklus dokumentárních filmů, které mapují kontroverzní události České republiky v roce 2012 očima dokumentární zásahové jednotky pod vedením Víta Klusáka a Filipa Remundy. První díl nese název Život a smrt v Tanvaldu. Autoři se v něm vydají po stopách xenofobie v Česku.

 

Novoroční sebeobrana

 

Tím nejznámějším případem z Tanvaldu je novoroční přepadení roku 2012. Místní důchodce Jan S. (63) zastřelil romského mladíka Ladislava Tatára (†22) a postřelil jeho bratra Davida (24). Spekulovalo se o vraždě, ale soud dal za pravdu muži, který tvrdil, že šlo jen o sebeobranu. Nový díl Českého žurnálu o atmosféře v Tanvaldu můžete sledovat už tuto neděli 10. 3. 2013 na ČT 2 ve 20:00.

 

Video  Český žurnál: Život a smrt v Tanvaldu  - Česká televize
Video se připravuje ...