Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidé slaví odchod Klause: Na Hrad mu přinesli propisky a narcisky

Autor: simao, ČTK - 
7. března 2013
17:29

Nemůže se divit, že jeho odchod lidé dokonce i oslavují. Odcházející prezident Klaus totiž mnoho občanů popudil kontroverzní amnestií. A tak se s koncem Klausova mandátu objevuje i řada oslavných akcí, kterých se však Klaus určitě nezúčastní.

Na Pražský Hrad dnes lidé v narážce na Klausovu slavnou kauzu s ukradeným chilským perem přinášeli lidé propisky - na rozloučenou s odcházejícím prezidentem. A vedle toho i kytičky - narcisky. Což má také svou jasnou symboliku.

Psycholog: Amnestií potvrdil, že je narcis

Za nesporně inteligentního, pracovitého, ale také egocentrického a beze sporu narcistického označuje Klause v rozhovoru pro MF Dnes i psycholog Slavomil Hubálek.

"Problém je v tom, že v důsledku sebelásky, a to je důležité, je Klausova emotivita poškozená," hodnotí psycholog Klausovu osobnost s tím,  že čekal, že Klaus vzhledem k rysům své osobnosti předvede na konci svého prezidentování "něco velkého".

"Říkal jsem známým - uvidíte, že ke konci udělá něco, čím všechny naštve. Třeba že nás obviní, že jsme blbí, že celá Evropa je blbá, že svět spěje do záhuby... Ale že to bude ta amnestie, to mě vážně nenapadlo," dodal Hubálek. A není sám, kdo tenhle krok nečekal.

Shodili Klause do Vltavy

Amnestie řadu lidí pobouřila. Po happeningu na Hradčanech, který zakončilo svržení figuríny čarodějnice Morany s Klausovým obličejem do Vltavy, se tak očekávají další oslavné akce Klausova odchodu na Václavském či Staroměstském náměstí.

"Cílem akce je vyjádřit úlevu nad odchodem Václava Klause z vysoké ústavní funkce, provést bilanci jeho působení a především rituálně zajistit, aby se již do české politiky nevrátil," uvedl k dnešnímu pochodu proti Klausovi, kterého se zúčastnilo na tři stovky lidí, Václav Němec z Pražského fóra.

Klaus se narozdíl od Havla vyznamenání nejspíš nedočká. A nikoli kvůli Chile

Klause však také čeká soud kvůli obžalobě z velezrady. A tak zatímco Václav Havel se stal po odchodu z Hradu z rozhodnutí Parlamentu doživotním nositelem nejvyšších státních vyznamenání, Klause nic takového patrně nečeká.

Doživotní propůjčení řádů Bílého lva a Tomáše Garrigua Masaryka přitom musejí podle zákona schválit obě parlamentní komory. Ve Sněmovně by sice návrh vzniknout mohl, v Senátu by ale s největší pravděpodobností narazil. V porovnání se skandálem kolem amnestií je tak vzpomínka na Chile jen úsměvnou příhodou.

itartas ( 20. března 2013 15:39 )

Jak se Václav Havel dostal k majetkům svého strýce a děda, je zahaleno tajemstvím. Jeho strýc Miloš Havel byl po válce označen jako kolaborant a jeho majetek znárodněn podle Benešových dekretů. Proto se na něj klasické restituční předpisy o navracení majetku ztraceného po roce 1948, nevztahují. Václav Havel přesto jako jeden z prvních dostal veškerý majetek, o který požádal. Možná i proto se Havel bojí tématu Benešových dekretů jako čert kříže. Na přímou otázku na svůj názor na ně uvedl pro BBC v roce 2002: „Já jsem se k tomuto velmi důležitému a citlivému tématu vyjádřil už mnohokrát, ale vždycky jsem se k němu vyjádřil, když jsem já chtěl a ne tehdy, když jakási zhysterizovaná atmosféra mě k tomu nutila, já zůstanu věrný této tradici, pokud jde o ty dekrety.“ Jednoznačné stanovisko k Benešovým dekretům však Václav Havel nikdy neposkytl a dobře ví proč.

itartas ( 20. března 2013 15:37 )

mluv za sebe...hňupe

itartas ( 20. března 2013 15:37 )

fakt?běž raději umejt nádobí

itartas ( 8. března 2013 13:09 )

no takový jako jsi ty má na háku určitě, to buď naprosto klidná,

itartas ( 8. března 2013 13:08 )

ale hlavně kvůli takovým jaký jsi ty...to především, to jenom aby bylo jasno!

Zobrazit celou diskusi