Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hugo Chávez (†58): Kamarády si kupoval

Autor: vk, mokk - 
7. března 2013
06:37

Spasitel Venezuely, sjednotitel Latinské Ameriky a budovatel socialismu 21. století… Tak dlouhá léta prezident Hugo Chávez vystupoval – diktátor, hrdina, komandant, bojovník. V úterý večer ale jeho boj skončil, v 58 letech podlehl rakovině.

Kontroverzní milovník binga a baseballu si v politice šel celý život tvrdě za svým. Co si usmyslel, to udělal, avšak jeho plán z roku 2011 se mu už ale nesplní. „Jsem rozhodnut zůstat do roku 2031. Hola hej, Chávez neodejde,“ oznámil fanfarónsky v projevu ke svým Venezuelanům.

Už tehdy přitom věděl o své nemoci. V prosinci 2012 pak následovala operace rakoviny – čtvrté za půldruhého roku – chemoterapie… Poté se přestal objevovat na veřejnosti, měl problémy s dýcháním a v posledních dnech se u něj objevila i vážná infekce dýchacích cest. „Je živější než kdy dříve. I nadále bude inspirací pro všechny lidi, kteří bojují za své osvobození. Chávez bude vždy přítomen ve všech částech světa a všech sociálních třídách. Hugo Chávez zůstane navždy s námi,“ prohlásil se slzami v očích bolivijský prezident Evo Morales, když zjistil, že Chávez zemřel.

Vláda už vyhlásila sedmidenní smutek a zítra prezidenta pohřbí. O jeho nástupci se rozhodne do konce března.

Galerie diktátorových hříchů

● Bratřil se a podporoval snad všechny zlosyny světa od Castra (Kuba), přes Kaddáfího (Libye) po Asada (Sýrie) a špičky čínského režimu.

● Znárodnil všechny ropné projekty v povodí Orinoca a to i nadnárodním firmám. Omezil i nárok lidu na soukromý majetek.

● Prakticky každé volby svět hodnotil jako zmanipulované. ● Měl pravomoc vládnout v zemi pomocí dekretů, tedy fakticky neomezeně. Sepsal a vyhlásil jakýkoli zákon chtěl.

● Dlouhodobě porušoval lidská práva – vojsko na jeho rozkaz klidně střílelo do lidí.

● Lid »terorizoval« čtyřhodinovými proslovy, jež se vysílaly každou neděli (od r. 2007 denně od pondělí do pátku v trvání 90 minut).

Hugovy bláboly

Být bohatý je špatné, nelidské.

Kryštof Kolumbus byl na začátku největší invaze a genocidy v historii lidstva.

Vždy jsem tvrdil, že na Marsu mohla existovat civilizace. Ale možná tam dorazil kapitalismus a planetu zničil.

Venezuela pluje po stejném moři jako kubánský lid, po moři štěstí a skutečné sociální spravedlnosti a míru.

Pane Bushi, jste zbabělec, vrah, alkoholik, opilec, lhář, nemorální osoba, pane Nebezpečí. Jste nejhorší, pane Nebezpečí. Nejhorší na této planetě... Psychicky chorý muž, já to vím.

Kapitalismus je cesta ďábla a vykořisťování. Chcete-li se dívat na věci očima Ježíše Krista – který byl podle mě prvním socialistou – pouze socialismus může doopravdy vytvořit autentickou společnost.

picpa ( 7. března 2013 10:24 )

Srovnání cen zboží je ke vzteku, koukněte se! http://vitbarta.cz/potraviny-zastavme-rust-cen/1143-srovnani-cen-zbozi-je-ke-vzteku-radeji-tabu lku-uvnitr-nevidet.htm#.USTLUfKYGSo

jerry ( 7. března 2013 09:49 )

Hugo správně pochopil, že demokracie je k ničemu.

scaramonte ( 7. března 2013 09:07 )

Je to lhář. Tam se nikdo "bát promluvit" nemusí. Dokonce i v tom apolitickém dokumentu Ženy na cestách pár lidí řeklo do televize, že volí opozici a to celá léta a v tom městě byl na náměstí obří plakát Hugova protikandidáta ... ale co, ech ho psát, je za to dobře zaplacenej a každý se v dnešní době musíme nějak živit

scaramonte ( 7. března 2013 09:04 )

Ne že bych věřil korporátním masmédiím, ale sem tam se kouknu na nějaký zajímavý dokument, který nemá politický charakter. A nedávno bežel díl seriálu Ženy na cestách z Venezuely. A tam byla vidět ta ležérnost a spokojenost. Lidé pozvali Anife a její kamarádku domů, do prostého stísněného bytu přeplněného církevními fangličkami, ve kterých u nás bydlí "nepřizpůsobivý". Ale na rozdíl od nich oni tam si to navýsost považují. Nenadřou se, dělají jen co je baví a radují se z celoročně teplého počasí. A vo tom to je ...

scaramonte ( 7. března 2013 09:00 )

Před tím bylo hůř, takže už asi chápeš, proč má Hugo takovou podporu a proč lidé třeba v Brazílii vypískali tu kubánskou "disidentku" placenou CIA. Sociální jistota je pofidérní pojem. To že venezuelský lid má bezplatné vzdělání, které dříve neměl a bezplatnou zdravotní péči, je tam nevýslovná jistota. Nám by to zde věru nestačilo, žádáme i zdravý vzduch, vodu apod. Ale máme taky prt - zrovna dneska v rádiu říkali, že vzduch na Ostravsku je prý "nezákonný". Překročil prý normy dané zákonem A ty vojáky bychom mnohde na ulici taky potřebovali, že? Zejména na Rumbursku a v podobných lokalitách ...

Zobrazit celou diskusi