Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rudá kapka brázdí silnice na Zlínsku: Čeští vynálezci vymysleli kolo s kapotou

Autor: Slávka Červená - 
7. března 2013
07:36

Je jako z jiného světa a na silnicích Zlínska budí značnou pozornost motoristů i chodců. Tvarem připomíná pohybující se velkou červenou kapku nebo vzducholoď na kolech. Je to první výkřik kapotážovaného lehokola v Česku.

Vymysleli ho milovníci cyklistiky – bratři Jiří (33) a Petr Zámečníkovi (30). „Na kole jezdíme odmalička. Napadlo nás vylepšit ho do každého počasí. Když fičí vítr a déšť padá za krk, je to nepříjemné,“ vysvětlil Jiří.

Na principu lehokola sestrojili velomobil pro dva. Šlape jen ten, co sedí vpředu. Druhý se veze. „Ideální pro dvojici. Je s kým pokecat. Když jede člověk sám, může vzít třeba stopařku,“ smál se programátor Jiří.

Kapotáž je z nejmodernějších speciálních materiálů. Karbon-kevlaru, z kterého se šijí neprůstřelné vesty nebo laminátu. »Červeňásek« před vozem Blesku ujížděl rychlostí až 50km/hod. Do kopce mu pomáhá motorek poháněný baterií nebo solárními články ve střeše.

Video  České silnice brázdí kapotované kolo  - Blesk - Dlávka Červená
Video se připravuje ...

Podle tvůrců má novinka několik výhod. „Je zajímavá, neprší na vás, ušetříte za posilovnu, uděláte něco denně pro tělo, ušetříte za benzin a prospějete životnímu prostředí,“ tvrdili vynálezci. Mezi první zájemce o jejich vynález patří Angličané.

amazonan1 ( 15. března 2013 18:07 )

Mrkněte na stránky www.velo-z.eu, je tam tento velomobil podrobněji popsaný.

Dannero ( 9. března 2013 19:20 )

v novinách psali že má cena začínat na 240tis tak to nebude asi pro chudé

sores ( 7. března 2013 11:21 )

Tak to je supéééér přímo na Nobelovu cenu.Ať se to vyrábí ve velkém! Vynález i pro chudé co si nemůžou dovolit ani to nejlevnější auto.

abzk ( 7. března 2013 10:55 )

Kevlar, solární baterie, aerodynamický tvar....s tím to proveditelný je. Mě by ale sr/al ten kravál způsobenej větrem a to, že jsem v tom snadno přehlídnutelnej (nízkej)terč... To už radši, když se rozhodnu huntovat si zdraví šlapánín, vítr ve tváři a hezky na kole, kde jsem míň přehlídnutelnej, pokud musí někde kus po silnici.

abzk ( 7. března 2013 10:44 )

Tohle aspiruje, hned po chodci a cyklistovi, na nejohroženější druh na silnici "Nákupní taška" je proti tomu pevnost Těhle nízkejch podivností bude hodně přehlídnuto a sešrotováno. Chtělo by to takovou tu tyčku s praporkem, co se dává na dětský vozejky za kola

Zobrazit celou diskusi