Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Žena už týden drží hladovku kvůli žalobě na Klause: Je rozhodnutá položit život!

Václav Klaus má velmi oddanou příznivkyni.
Václav Klaus má velmi oddanou příznivkyni.  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: ČTK, lm - 
6. března 2013
06:28

Oddanost až za hrob, tak těmito slovy by se dalo popsat úsilí Jiřiny Sýkorové (45) z Třebíče, která už sedmým dnem drží hladovku kvůli rozhodnutí Senátu podat na prezidenta Václava Klause ústavní žalobu pro velezradu. Senát by měl podle ženy uznat chybu a pochopit, že "ztrapňuje Českou republiku po celém světě".

"Je mi 45 let, mám dospělé syny, kteří mají své životy, jsem sama, nikdo na mně není závislý. Jsem rozhodnutá položit za pana prezidenta život. To, že nejsme ve válce, ještě neznamená, že člověk za dobrého prezidenta život nepoloží," řekla Sýkorová. Hladovku prý ukončí v případě, že představitel Senátu veřejně prohlásí, že senátoři udělali chybu.

Návrh žaloby schválilo 38 zejména levicových senátorů, 30 jich hlasovalo proti. Jednotně proti byli senátoři z klubu ODS. Sociální demokraté, kteří mají v horní komoře většinu, nebyli jednotní. Proti hlasovali například předseda Senátu Milan Štěch a šéf klubu Petr Vícha.

Sýkorová drží hladovku dnes už sedmý den, od doby, kdy se dozvěděla, že o této možnosti bude Senát jednat. "Držím ji opravdu poctivě, případně mě mohou kdykoli zkontrolovat v nemocnici," řekla. Pije prý pouze bylinkový čaj a vodu, do níž si denně vymačká jeden citron. Je prý to její první hladovka v životě. "Nikdy jsem kvůli politice proti ničemu neprotestovala, ale tohle je prostě hrůza," dodala.

Žena je v invalidním důchodu. Údajně trpí depresemi a fobií z vycházení z domu. Doma žije sama, navštěvuje ji kamarádka - zdravotní sestra, která ji kontroluje.

O svém činu prý Sýkorová napsala předsedovi Senátu Milanu Štěchovi. "Odepsal mi, že mám hladovky nechat, že oni mají pravdu a takové ty jejich řeči," uvedla Sýkorová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jote ( 17. března 2013 15:19 )

6. března 2013 již sedmým dnem, dnes je 17.března, nevíte někdo, ta paní ještě žije

neutralizace ( 10. března 2013 09:16 )

at drzi dal blbka....taky se muze treba jeste na protest zapalit! Kdyby se radeji starala a zajimala o svou rodinu!

itartas ( 9. března 2013 21:38 )

nemám tu správnou kuráž...bohužel

itartas ( 8. března 2013 22:31 )

itartas ( 8. března 2013 22:31 )

Zobrazit celou diskusi