Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Policista mu zabil otce: Česká republika musí Vietnamci vyplatit milion

Mladý Vietnamec Hoang Son Tuang (18), který žije v Německu, by měl za smrt otce – způsobenou brněnskými policisty – dostat od státu rovný milion korun.
Mladý Vietnamec Hoang Son Tuang (18), který žije v Německu, by měl za smrt otce – způsobenou brněnskými policisty – dostat od státu rovný milion korun.  (Autor: Foto Blesk- Ondřej Požár)
Autor: ljš, ČTK - 
5. března 2013
17:11

Česká republika, zastoupená ministerstvem vnitra, musí zaplatit osmnáctiletému synovi Vietnamce, který zemřel v lednu 2009 po brutálním policejním zákroku v Brně, jeden milion korun odškodného.

Chlapec žádal po státu odškodné 50 milionů korun. Stejnou částku chtěla po ČR i matka cizince. Proces v této kauze bude pokračovat v polovině dubna. Mladík se patrně proti verdiktu odvolá.

Soudce Sedláček řekl, že český právní řád nezná termín exemplární potrestání. To v podstatě chtěl právní zástupce syna oběti žalobou žádající 50 milionů korun. Soudce ale nemohl požadavku vyhovět a byl nucen odškodné podstatně snížit.

Odvolá se

Při jeho vyčíslování mu sloužila jako orientační částka 240.000 korun, stanovená zákonem. Obvykle je vyplácena v ČR jako odškodné za způsobení něčího úmrtí. "Tuto částku jsem výrazně navýšil. Prvním důvodem bylo to, že cizinec zažil před smrtí zvláště mučivé útrapy. Druhým pak byla skutečnost, že chlapec přišel o otce v pouhých 14 letech," vysvětlil soudce.

Chlapec se účastnil v uplynulých dnech zahájení procesu, při dnešním vyhlášení rozsudku ale nebyl. Trvale žije v Německu. S otcem se viděl od roku 2003 jen dvakrát. Byli prý ale v poměrně častém kontaktu prostřednictvím videochatu.

Jeho právní zástupce Marek Sedláček neodcházel ze soudní síně spokojený. Připustil, že žaloba byla výší odškodného pokusem o průlom v českém právním řádu. Nyní se o verdiktu poradí s klientem, a pak asi podá odvolání ke Krajskému soudu Brno. Sedláček upozornil, že policie, ministerstvo ani stát se za pochybení policistů neomluvili. Žaloba ale omluvu nežádala.

Zabil ho policista a sousedka

Incident se stal vpodvečer 4. ledna 2009 v Körnerově ulici. Tři policisté prověřovala oznámení, že Vietnamec v drogovém opojení demoluje zařízení bytu. Po příjezdu policie seděl muž v křesle. Zásah přesto vyvrcholil jeho bitím, do něhož se zapojil policista Josef Srnský a Vietnamcova sousedka.

Podle obžaloby se zeptala, zda si "může kopnout". Vietnamec po zásahu skončil v policejní cele. Stěžoval si na potíže. O den později zemřel. Měl zlomená dvě žebra, protrženou slezinu a krvácel do dutiny břišní. Srnského poslal soud na deset let za mříže. Vietnamcova sousedka Kateřina Slavíčková si odpykává osmileté vězení. Policisté Jarmil Šimoník a František Jaroš dostali po třech letech nepodmíněně. Policisté patřili do kontroverzního týmu Delta. Obvinění označili za vykonstruované a bití popřeli.