Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tragédie ve Frentštátě: Vedlejší dům není stabilní, přijdou o domov další lidé?

Autor: ČTK, ljš - 
5. března 2013
16:41

Nejméně další dlouhé čtyři týdny budou čekat obyvatelé frenštátského domu, který sousedil s panelákem, který nechal vyhodit do povětří šílený nájemník Antonín B., než  se budou moci vrátit do svých domovů. Stavba je podle statika velmi nestabilní a je potřeba ji vystužit.

Dům ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku, který sousedil s objektem zničeným výbuchem plynu, není stabilní. "Potřebuje další zpevnění ocelovými lany. Jeho obyvatelé se proto domů vrátí až za několik týdnů," řekl dnes statik Josef Pacula po kontrole na stavbě. Dům zřejmě úmyslně vyhodil do vzduchu problémový obyvatel. Šest lidí zemřelo a 11 bylo zraněno.

"Dům se o vybuchlý panelák opíral a nyní mu podpěra chybí. Rozpíná se. Musíme ho zajistit. Lana se umístí v úrovni každého ze čtyř stropů. Některá půjdou venkem, některá byty," uvedl Pacula. Práce odhaduje na další čtyři týdny. Teprve pak se budou moci obyvatelé opuštěných bytů vrátit domů.

Podle Paculy chybí v konstrukci panelového domu ocelová výztuž, která je obvyklá u novějších staveb. Domnívá se, že podobné problémy by mohly mít i další domy na tuzemských sídlištích.

Demolice

Pracovníci demoliční firmy už odstranili tři nadzemní patra zničeného objektu, zbytky jeho suterénu odstraní, až bezpečně zajistí vnější zeď stojícího domu. Na tom dělníci pracovali dnes.

Podle policie je nejpravděpodobnější verzí, že dům úmyslně vyhodil do vzduchu v noci na neděli 17. února sedmapadesátiletý Antonín Blažek. Se sousedy měl mnoho sporů a o byt kvůli dluhům přišel. Vystěhovat se měl právě v osudnou neděli. Výbuch zabil tři děti, dvě dospělé ženy a také Antonína Blažka. Jedenáct lidí utrpělo zranění. Dva jsou stále ve vážném stavu.

renca.renca ( 5. března 2013 17:37 )

Pro "korektora": http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=vyztužit

kajina ( 5. března 2013 17:29 )

ACH JO, TOLIKRÁT UŽ SE PSALO O FRENŠTÁTU A NAJEDNOU BLESK ANI NEVÍ, JAK SE TO MĚSTO JMENUJE : prý že FRENTŠTÁT - TO PROSTŘEDNÍ TÉČKO JE TAM NAVÍC A AUTOR MÁ O KOLEČKO MÉNĚ

lion007 ( 5. března 2013 17:13 )

A to tady ještě nepíšou, že statik doporučil resp. nařídil výměnu všech oken.

marie60 ( 5. března 2013 16:56 )

 Já už bych se v takovém domě bála bydlet.

Zobrazit celou diskusi