Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Biblická pohroma: Na Egypt zaútočilo 30 milionů kobylek

Autor: shp - 
5. března 2013
20:40

Pohroma biblických rozměrů sužuje Egypt. Zemí na Středním východě se žene roj třiceti milionů kobylek, který devastuje úrodu na planinách a přináší strach nejenom mezi věřící.

Útok přemnožených kobylek je osmou z deseti egyptských ran. Podle zdejšího náboženství se jimi Mojžíš mstí zemi za to, že faraon z Exodu nepropustil židy z otroctví, aby se mohli vydat na cestu za jeho nalezením. V Egyptě tak nyní panuje strach.

Občané pálí pneumatiky

Egyptský ministr zemědělství Dr. Salah Abd Al Mamon již zřídil krizovou linku a operační skupinu, která se má s následky devastace způsobenou kobylkami poradit. Hejna kobylek totiž zaútočila i na plodiny farem v Káhiře a Gíze. V hlavním městě Egypta už dokonce pálí pneumatiky, aby černým dým hejna odpudil.

Kobylky migrují dál na východ

To je však nepřípustné ve vyschlých oblastech poblíž zbytků vegetace. „Žádám obyvatele, které žijí v kobylkami zamořených lokacích, aby pneumatiky nepálili. Kobylky to neodežene a může to způsobit požáry,“ prohlásil Dr. Salah Abd Al Mamon. Podle něj kobylky migrují do Súdánu a Saudské Arábie.

majojo ( 6. března 2013 01:25 )

A zase se budem skládat na humanitární pomoc.

majojo ( 6. března 2013 01:24 )

No Moravo, to není originál, to se stalo i v Čechách, tuším už za Karla IV. Ten to ovšem odvrátil modlitbami - asi jste se kolem toho roku 1544 dost nemodlili.

majojo ( 6. března 2013 01:22 )

Do pihele - a kde zůstal Mojžíš?

japos22 ( 5. března 2013 22:54 )

A v Africe mají po sklizni. To že týden budou večeřet pražené kobylky jim moc nepomůže

cinderella1 ( 5. března 2013 22:05 )

Roku 1544 se na Moravu sneslo obrovské mračno kobylek. Podle kronikářů se hejno rozdělilo na tři díly. Jeden se pustil do Slezska, druhý do Rakous a třetí zamířil nad Vysočinu. Hejna hmyzu nejprve pokryla Třebíčsko a začala zde na polích sklízet úrodu. Během chvíle kobylky sežraly skoro všechnu trávu i obilí a zamířily k Brtnici a na Stonařov. Podle kronik prý jejich hejno vypadalo jako hustá mlha a jak toto mračno hmyzu zakrylo slunce, za bílého dne se setmělo. Jak uvádí dobové zápisy, za pouhých několik hodin prý kobylky sklidily na jediné louce odhadem 150 fůr sena. Šustění hmyzu, který žral na co přišel, prý bylo slyšet až na míle daleko. Podle kronikářů prý tato nevídaná pohroma ohlašovala zlé časy, což se také zanedlouho vyplnilo v podobě saské války. A dnes od této neobvyklé události uplyne 469 let. Zničující nálet kobylek na Jihlavsko se uskutečnil právě také v pátek před svatým Vavřincem - dne 8. srpna roku 1544..

Zobrazit celou diskusi