Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klause obžalují z velezrady! Senátoři schválili žalobu kvůli amnestii

Senátoři dnes schválili obžalobu prezidenta Klause z velezrady
Senátoři dnes schválili obžalobu prezidenta Klause z velezrady  (Autor: EPA, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
4. března 2013
16:08

AKTUALIZUJEME: Senátoři dnes schválili, aby prezident Klaus putoval jako obžalovaný k ústavnímu soudu! A to především kvůli kontroverzní amnestii. Klause tak podle všeho čeká po skončení jeho mandátu unikátní proces.

Problematický, nešťastný, kontroverzní, skandální... Těmito přívlastky označují politici napříč politickým spektrem kontroverzní krok Václava Klause - rozsáhlou novoroční amnestii.

Proti amnestii se zvedla vlna nevole. Skupinka senátorů však Klausův krok označila rovnou za VELEZRADU. A Senát dnes hlasoval o návrhu, obžalovat Klause a "hnát" ho k Ústavnímu soudu.

38 senátorů pro, 30 proti. Takový je výsledek hlasování za zavřenými dveřmi Senátu. Oznámila to senátní volební komise a výsledek potvrdil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Žaloba bude podle něj předána Ústavnímu soudu v úterý dopoledne.

Při projednávání bude horní komoru zastupovat jeden z navrhovatelů žaloby Jiří Dienstbier (ČSSD), který tvrdí, že: "Neúcta k pravidlům vede na protiústavní scestí a tomu Senát bránit musel."

Co je velezrada a co Klausovi hrozí?

Ústavní soud pak oznámil, že žaloba dostane prioritu před ostatními kauzami. Rozhodnutí by mohlo padnout nejdříve koncem března. To již ale bude Klaus exprezidentem, mandát mu končí již tento čtvrtek a od pátku usedne na Hradě Miloš Zeman.

Velezradou je podle zákona o Ústavním soudu "jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu".

Trestem je ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti jej znovu nabýt. Co je pro Klause důležitější, odsouzený prezident také ztrácí nárok na plat a další exprezidentské výhody. Podle zastánců Klause jde přitom i o snahu zabránit Klausovi v návratu do politiky.

O obžalobě Klause se v minulosti uvažovalo vícekrát

Každopádně však jde o první žalobu na prezidenta v historii ČR. Vedle amnestie je mezi důvody pro podání žaloby na Klause uvedeno třeba otálení s podpisem smluv a jmenováním soudců.

O možnosti žalovat prezidenta Klause pro velezradu se přitom v uplynulých letech hovořilo již několikrát. Vždy ale zůstalo jen u úvah. Například v roce 2009, kdy Klaus odkládal podepsání lisabonské smlouvy, důležité pro fungování EU. O porušování české ústavy a prezidentského slibu mluvil tehdy především místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL).

karel050860 ( 5. března 2013 18:06 )

VV a rovněž taky VB se stávají opět lovnou zvěří, kterou chce někdo poškodit. Kmotři. Protože VB s nimi zametl na dopravě a nyní to dělá ve sněmovně. Oni se prostřednictvím jistých novinářů snaží škodit a hodlají v tom prý taky pokračovat..

karel050860 ( 5. března 2013 18:04 )

Všechno drahý,Bulhaři dosáhli 10 ti procentni snižení elekritka u zlodějského ČEZU,mi na to ale mámé,už mámé 4 nejbohatšího Čecha,díky naší blbosti.

karel050860 ( 5. března 2013 18:01 )

Žaloba by měla být na celý parlament,vrácení nakradeného majetku.Pak se budem mít dobře.

britto ( 5. března 2013 07:29 )

zaloba 38 senatoru na presidenta bude zapsana do Guinessovi knihy rekordu jako nejhloupejsi zaloba tisicileti!!

mnpv ( 5. března 2013 07:25 )

Měla by se připravit žaloba za velezradu na všechny zákonorárce, kteří se nějakým způsobem podíleli na solární energetice. Doplácí na ni mimo pár vyvolených všichni občané státu, neskutečně navyšuje cenu elektrické energie a tím zvyšuje ceny a tudíž snižuje dosti podstatně životní úroveň občanů. Někteří zákonodárci jsou dokonce zprostředkovaně zainteresováni. To nikomu nevadí? Proč už není žaloba?

Zobrazit celou diskusi