Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kardinálové se sjíždí do Vatikánu, přijel i Vlk a Duka: Kdy zvolí nového papeže?

Autor: ČTK, ljš - 
4. března 2013
12:11

Celý katolický svět teď upírá oči k Vatikánu. V následujících několika dnech tam sbor kardinálů určí, kdo se stane nástupcem Benedikta XVI. Na místě jsou už i čeští kardinálové Miroslav Vlk a Dominik Duka. Koho zvolí novým papežem?

Ve Vatikánu se dnes dopoledne sešlo na prvním jednání shromáždění kardinálů, které řídí katolickou církev v době neobsazeného papežského stolce. Takzvaná generální kongregace má za úkol stanovit termín zahájení konkláve, na němž sbor kardinálů mladších 80 let zvolí nástupce Benedikta XVI., který minulý týden opustil svůj úřad a nyní je emeritním papežem.

Na shromáždění jsou přítomni také dva čeští kardinálové - Dominik Duka a Miloslav Vlk. Pražský arcibiskup Duka se zúčastní i samotné volby nové hlavy katolické církve.

Určí datum

Podle mluvčího Vatikánu se o termínu konkláve nerozhodne dnes. Datum volby papeže musí totiž být stanoveno za přítomnosti všech 115 volitelů, z nichž několik do Říma zatím ještě nedorazilo. Podle agentury APA je mezi nepřítomnými stále asi 15 jmen, všichni hodnostáři budou v Apoštolském paláci pravděpodobně už ve středu.

Každý krok vedení církve nyní bedlivě sledují média, protože na volbu papeže čekají s napětím stamiliony lidí, nejen věřících. Příchod mužů v šarlatu do Synodní auly sledovaly dnes ráno desítky televizních štábů, účastníci kongregace ale na otázky novinářů nereagovali. Jednání kardinálů se koná za zavřenými dveřmi a je důvěrné: dokonce i tlumočníci, kteří jsou v sále přítomni, museli podepsat slib mlčení.

Přípravy

Hlavním bodem jednání kardinálů je samozřejmě organizace konkláve. Přípravě volby se věnuje značná pozornost, která zachází do nejmenších detailů: je třeba rozhodnout o tom, kdy se pro veřejnost uzavře Sixtinská kaple, kde se volba tradičně odehrává, anebo připravit oddělené ubytování jejích účastníků. Kardinálové budou bydlet v penzionu Svaté Marty a v jejich pokojích musí proběhnout i kontrola, která má zajistit, že nikde nejsou odposlouchávací zařízení. Jednání konkláve je přísně tajné a kardinálové by ji celou měli strávit v izolaci od světa.

Favorité

Podle bookmakerů jsou největšími favority papežské volby milánský arcibiskup Angelo Scola a ghanský kardinál Peter Turkson. Je tak možné, že se svět konečně dočká prvního papeže z afrického kontinentu.

japos22 ( 4. března 2013 21:10 )

Bude to černoušek

buban ( 4. března 2013 16:41 )

Jezis, to sou zas nervy, jak to dopadne

hulimihoukolen ( 4. března 2013 16:23 )

A jak by to pokracovalo?

reggina ( 4. března 2013 14:54 )

To by byl zacatek....

sharp ( 4. března 2013 14:46 )

Toť příspěvek samotného Lucifera, kterému vadí slušnost a morálka.

Zobrazit celou diskusi