Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Opět strhli Berlínskou zeď! U památky se protestující porvali s policií!

1. března 2013
23:21

Vášně, smutek, rozbroje! Tak to vypadalo dnes u Berlínské zdi. Stavaři tam dnes ráno kvůli výstavbě bytů strhli část Berlínské zdi, památky, která připomínala pád původní stavby, která byla symbolem studené války.

Demonstrantům se podařilo zablokovat ulici a donutili stavaře přerušit práci. Ve zdi, z níž má být odstraněn asi dvacetimetrový úsek, tak zatím zeje jen asi dva metry široká díra. Na místě zasahovala stovka policistů, pět lidí bylo zatčeno.

Místo zdi luxusní byty

„Ničí se tady německé a celosvětové kulturní dědictví. Pro město je to krajně trapné. Já se teď právě stydím, že jsem Berlíňan,“ řekl jeden z kritiků stavebního projektu Robert Muschinski. Ačkoli zeď je jednou z největších atrakcí města, získali investoři bytového projektu od úřadů povolení jednu její část strhnout. Dvacetimetrový blok má být přesunut na jiné místo tak, aby nebránil v přístupu na parcelu poblíž Sprévy, kde má podle projektu vyrůst mrakodrap s luxusními byty.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djaba ( 2. března 2013 21:58 )

Z dnešního pohledu se zdá protest banální , z historického pohledu je protest fundovaný. Nějaký zbohatlík nemá právo zničit něco, co pro další generace bude mementem , jež po desítky let tvořilo nedílnou součást města. Bohužel tu smutnou , kdo kdy viděl , aby se kvůli mocipánům neprostupně rozdělila třeba Praha nebo Moskva či Paříž .

bidlo62 ( 2. března 2013 05:06 )

Ne bourat, ale zpátky postavit by bylo třeba! Osis do západního světa prostě nepatří!

anka ( 2. března 2013 01:29 )

nesouhlasim.....a verim, kdyz obcane vydrzi, tak si zed zachrani...

donchicho ( 2. března 2013 00:14 )

Kseft je kseft a vydelek neboli vejvar jak tomu sami obchodnici rikaji je az.... na prvnim miste.Tak dobry....

Zobrazit celou diskusi