Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Skandál s koňským masem: IKEA v Česku stahuje masové kuličky i párky!

IKEA výrobky na pulty vrátí, až provede testy.
IKEA výrobky na pulty vrátí, až provede testy.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
1. března 2013
14:25

IKEA v České republice z preventivních důvodů zastavila prodej všech výrobků z mletého vepřového a hovězího masa. Na pulty se tyto produkty vrátí až poté, co u nich firma provede testy a bude si jistá, že jsou v pořádku. Jde o masové kuličky a vídeňské párky.

IKEA tak reaguje na poslední případ, kdy Státní veterinární správa nalezla nedeklarované koňské maso v masových kuličkách, určených pro švédský nábytkářský řetězec.

"Kromě výrobků pocházejících z globálních zdrojů jsme se rozhodli z preventivních důvodů otestovat také výrobky od našich lokálních dodavatelů, které obsahují mleté vepřové a hovězí maso. Proto jsme se z preventivních důvodů rozhodli stáhnout všechny tyto výrobky z prodeje v České republice, dokud neobdržíme výsledky těchto testů," uvedl mluvčí IKEA Petr Chadraba.

Zákazníci si podle něj mohou vybírat z široké nabídky ostatních jídel v restauracích i bistrech obchodních domů. "Přítomnost jakékoliv suroviny, která není uvedena v receptuře nebo produktové specifikaci, je pro nás samozřejmě naprosto nepřijatelná," dodal Chadraba.

Masové kuličky začala IKEA stahovat z nabídky v pondělí. Reagovala tak na upozornění českých úřadů, které ve výrobku zjistily přítomnost koňského masa místo deklarovaného hovězího a vepřového. Firma stáhla masové kuličky z nabídky jídel ve svých obchodech v Evropě a také v některých zemích Asie a Karibiku.

Ve středu se řetězec rozhodl stáhnout z nabídky jídel v některých zemích také vídeňské párky. Ukázalo se, že i v nich jsou stopy koňské DNA, i když asi v mnohem menším objemu, než byl zjištěn v masových kuličkách. Opatření se podle informací agentury AP týká Francie, Velké Británie, Španělska, Irska a Portugalska.

joudajoudovy ( 26. března 2013 09:44 )

proc by to vyhazovali? budou zadat odskodne, ktere jim naplni plne kapsy.

janova ( 2. března 2013 17:17 )

Když už to přestali prodávat, tak ať to aspoň nevyhazují .Spousta lidí na této planetě má hlad.A jestli je tam hovězí nebo koňské? Nestačilo by třeba pouze upravit cenu? Vždyť koňské maso není jedovaté. A vždycky jsme ho jedli.

aluman ( 1. března 2013 17:02 )

O tom co je v masových kuličkách si myslím své. Ty nikdo z naší rodiny nekonzumuje. Co dává náš řezník do párků, to si u nás zákazníci dokáží ohlídat....Navíc je má tak dobré, že by nějakým šizením uškodil jenom sobě. Ztratil by zákazníky.

horstfuxteleshop ( 1. března 2013 16:20 )

co si to ta česká prasata dovolují??? stěžovat si na IKEA?? ať žerou co je a hlavně ať platí, čezu taky platí za ho.v-no a mlčí

joudajoudovy ( 1. března 2013 15:44 )

ikeacke blaboly!!! staci se podivat na jejich stranky http://www.ikea.com/ms/cs_CZ/about_ikea/people_and_planet/people-and-communities.html klik na odstavec: DODAVATELÉ - Budujeme pevné vztahy s našimi dodavateli +čtěte více Chceme motivovat naše dodavatele a podporovat je v jejich snaze o trvalé zlepšování. I proto zaměstnanci IKEA často navštěvují továrny našich dodavatelů a ověřují si, že v nich dodavatelé splňují naše hlavní principy. kde asi soudruzi z NDR udelali chybu??? pouze chteli usetrit, zakaznika natahnout a co nejvice vydelat. i za cenu zameny masa..... hura do ikea na kulicky!!!!

Zobrazit celou diskusi