Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslední den panování Benedikta XVI. (85): Pápá, papa!

Autor: pk, ČTK, lmk - 
28. února 2013
06:00

Dnes v osm hodin večer končí sedmiletý pontifikát Benedikta XVI. (85). Ten se jako první papež po více než 700 letech rozhodl dobrovolně odejít do důchodu. Co teď bude dělat? A co si z Vatikánu odnese?

Poslední hodiny papeže Benedikta XVI. v úřadě budou ve čtvrtek nepřetržitě sledovat kamery, a to i během jeho podvečerního letu z Říma do letního sídla v Castel Gandolfo. Vatikánská televize CTV dnes sdělila, že živé záběry z 19 kamer bude nabízet stanicím z celého světa. Benedikt se ve čtvrtek v poledne rozloučí s kardinály, večer pak z okna letního sídla naposledy požehná shromážděnému davu. Ve 20:00 pak brány Castel Gandolfo opustí příslušníci švýcarské gardy.

Šéf vatikánské televize Dario Viganò oznámil, že poslední den papeže budou kamery sledovat minutu po minutě. Vzniknou dokonce i záběry z paluby vrtulníku, v němž Benedikt naposledy v roli hlavy katolické církve opustí vatikánskou půdu.

V 18:00 má Benedikt naposled osobně požehnat věřícím, a to z okna svého letního sídla. Úderem 20. hodiny se pak vzdá svého pontifikátu a stane se emeritním papežem. Přesně v tu chvíli brány Castel Gandolfo opustí příslušníci švýcarské gardy, která papeže střeží. Nahradí je vatikánská policie.

Kam odjede

Papež odejde do nedalekého sídla v Castel Gandolfu, kde vyčká zatím blíže neurčenou dobu, než budou připraveny jeho komnaty v klášteře Mater Ecclesiae (Matka církve, tj. Panna Marie) ve vatikánských zahradách. Jde o relativně nový klášter, který založil v roce 1992 Jan Pavel II. (†84).

Co si vezme sebou

  • Rudé papežské střevíce
  • Kříž z rodného Bavorska
  • Zlacený budík
  • Bílý papežský talár

Jde znovu do aukce

Volkswagen Golf, kterým kdysi jezdil Benedikt, jde zase do dražby. V roce 2005 ho jedno kasino koupilo za 4,8 milionu korun. Teď ho prodává s tím, že výtěžek věnuje na humanitární účely.

doktorka6 ( 28. února 2013 19:54 )

doodledoctor:-určitě to myslíte dobře, když to sem tak podrobně vypisujete. Já bych to shrnula asi tak: NENI třeba svůj život dávat v šanc, ani představitelům církví, ani představitelům politiky, obojí se staví do role NADLIDI a obojí jím není. Každý ať vezme svůj život do svých rukou a neklaní se autoritám co jimi nejsou. Bůh je v každém z nás a není třeba se k němu chodit do kostelů klanět! Je třeba jen vzít selský rozum do hrsti a nenechat se nikým oblbovat.

evelajn3 ( 28. února 2013 16:22 )

rudyptak48 ( 28. února 2013 10:54 )

doodledoctor ( 28. února 2013 10:37 )

...stojí v čele této změny, zvláště teď, když byly podepsány církevní restituce, což je další velký omyl církve.

doodledoctor ( 28. února 2013 10:35 )

Každá idea je zneužitelná nepoctivími lidmi. Lidé jsou daleko horší šelmy než zvířata, která se starají pouze o přežití. V dějinách lidstva byly zneužity a dále jsou zneužívány všechny instituce, včetně demokracie, o které se dá říct, že je to uzákoněná zlodějina. Politici jsou jen příživníci. Jsou líní čestně pracovat. Politika je ***, která podrží každému, kdo to s ní umí. Kdo má moc a finance, chce ještě víc. Podobně je to i se všemi církvemi a sektami. Pokud dnes někdo věří v Boží stvoření vesmíru, nikdo mu tu víru nemůže vzít, proto se tomu říká víra (věřit v něco i když to nevidíme a nemůžeme to dostupnými metodami dokázat). K víře nepotřebuje církevní hodnostáře. Hodnostáři církve svými činy víru spíš oslabují a jsou pro své ovečky špatným příkladem. Pokud mluvíme o církvi katolické, jsou zásady víry devastovány od té doby, co ji Konstatntin Veliký oficiálně uznal, t.j. od 4.století. Církev však nežije ve vzduchoprázdnu. Od té doby byla ovlivňována různými způsoby, a také sama ovlivňovala své původní principy víry a poslání, neboli evangelium, kterým ji pověřil Ježíš Kristus. Místo skromnosti se oděla do purpuru bohatství a moci. Místo toho, aby lidem usnadnila přístup k milujícímu Bohu, tak jim ho ztěžuje různými předpisy a zákazy. Učinila kolem Boha oplocení z církevních hodnostářů. Pokud pozorně čteme zjevení apoštola Jana, uvádí se zde o nevěstce babylonské, která škodí víře. Kdo jiný to může být než církevní hodnostáři, jenž si berou věřící jako své rukojmí. Tato nevěstka bude poražena. Možná už dnes začíná její porážka odstoupením papeže, protože už nezvládá, nebo odmítá zahlazovat průšvihy, jenž se dějí ve Vatikánu. Víra je dobrá věc, protože pomáhá lidem překlenout těžkosti, s nadějí na lepší život po smrti. A není dobrá jen pro chudé. I bohatí lidé zestárnou, nebo onemocní. Bohužel, ti kteří mají být příkladem, jsou spíš ti padlí andělé. Proto se z křsťanské Evropy pomalu, ale jistě, stává ateistická Evropa, a naše republika s muslimskou Albánií st

Zobrazit celou diskusi