Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Modernizace D1: Kvůli rozšíření o metr a půl zbourají 11 mostů, jsou úzké

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: psch, ČTK - 
26. února 2013
19:24

Když se „dálnice hrůzy“ D1 stavěla, nikdo asi nemyslel na to, že by na ni v budoucnu mohly být takové nároky. Nyní bude muset být strženo 11 mostů, které jsou příliš úzké na to, aby se dálnice mohla o metr a půl rozšířit.

Dva mosty z 11 budou odstraněny bez náhrady. Jde o most poblíž Nových Sadů nedaleko Velké Bíteše a most na 166. kilometru ve směru na Brno patřící Lesům České republiky. O stavbě nových nadjezdů jedná Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s obcemi a dalšími majiteli těchto staveb.

"U Nových Sadů bude na místo nového mostu vybudována daleko levnější polní cesta, která zpřístupní pozemky za dálnicí," uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Podobně i u druhého mostu majitel nesouhlasil s údržbou budoucí stavby a nový nadjezd zde proto nevznikne.

Zatím ale podle Vápeníkové nenastal případ, že by po demolici mostu zůstaly nějaké pozemky odříznuté od silniční sítě a nenašla se možnost alternativního spojení.

Rozšíření o metr a půl

Modernizace nejstarší tuzemské dálnice počítá s rozšířením vozovky o 75 centimetrů na každé straně. Stavební práce by podle odhadů ŘSD měly začít na přelomu března a dubna. Zahájení prací musí umožnit ale počasí a také úspěšné dotažení výběrových řízení na dodavatele staveb.

Nové mosty buduje Ředitelství silnic a dálnic na náklady státu v rámci rekonstrukce dálnice. Vlastník původních mostů se ale musí zavázat, že tyto novostavby převezme a bude se starat o jejich další údržbu.

dzery ( 27. února 2013 08:34 )

akinomka ( 27. února 2013 06:06 )

To se snad ani dalnici nazvat neda. Jezdila jsem po ni velmi casto. Mam z toho dodnes tresavku. To je prece panelovka. No des- Vsak to jeste Hitler zakladal. Neni mozne to zmenit? Jiz cestuji jen vlakem. Nemam z toho takove trauma. Cesko musi mit vzdy nejaky unikat. Jako vzdy. Jen jsme si ho uzili jiz dost.

anka ( 27. února 2013 01:52 )

alespon pribudou pracovni mista...

slider ( 26. února 2013 23:22 )

V Cechach jsou nejhorsi drahy. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_traffic-related_death_rate

karolinasesta ( 26. února 2013 20:46 )

předražené dálnice, předražené potraviny, to co stát vybere utratí za církevní restituce...Bárto, věřím, že se s tím podaří něco udělat...kdo když ne vy...kdy když ne TEĎ

Zobrazit celou diskusi