Problémy s koňským masem hlásí řeznictví na Moravě: Tuny masa dodali Irové
Případů, kdy se na pultech objevuje konina místo hovězího, přibývá. Po lasagních, hamburgerech a masových kuličkách hlásí špatné složení i ve Zlínském kraji. Z Irska do tamního řeznictví přivezli tuny koňského masa, které vydávali za hovězí.
Irská firma v lednu a únoru do řeznictví Kováč plus v Kunovicích dodala deset tun masa, které bylo označené jako hovězí. S největší pravděpodobností jde o koninu. Případ už řeší Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy maso podle průvodních dokumentů směřovalo do společnosti Kovář plus s.r.o. v Kunovicích. "Podle varování, které jsme obdrželi, maso bylo označené jako hovězí, ale ve skutečnosti se jednalo o čistou koňskou svalovinu," uvedl Kopřiva.
Manažer prodeje a jakosti kunovické společnosti Kovář plus Jan Váňa odmítl, že by firma koninu kupovala a poté vydávala za hovězí maso úmyslně. Společnost prý s irským dodavatelem spolupracuje minimálně dva roky.
Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna se zatím neví, jestli maso skončilo na pultech či v restauracích. „Nařídili jsme předběžné opatření ke stažení tohoto masa z distribuce,“ doplnil Duben.
Problém není v tom, že by bylo koňské maso závadné a zdraví nebezpečné, problém je v klamání zákazníka, kdy obal deklaruje hovězí maso a uvnitř je přitom maso koňské – leckdy levnější.
Nechápu, proč by se měla konina stahovat z prodeje. Stačí přepsat cenovku. Ale asi se zas někde znovu vynoří jako hovězí.