Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Problémy s koňským masem hlásí řeznictví na Moravě: Tuny masa dodali Irové

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters - ilustrační foto)
Autor: psch, ČTK - 
26. února 2013
14:30

Případů, kdy se na pultech objevuje konina místo hovězího, přibývá. Po lasagních, hamburgerech a masových kuličkách hlásí špatné složení i ve Zlínském kraji. Z Irska do tamního řeznictví přivezli tuny koňského masa, které vydávali za hovězí.

Irská firma v lednu a únoru do řeznictví Kováč plus v Kunovicích dodala deset tun masa, které bylo označené jako hovězí. S největší pravděpodobností jde o koninu. Případ už řeší Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy maso podle průvodních dokumentů směřovalo do společnosti Kovář plus s.r.o. v Kunovicích. "Podle varování, které jsme obdrželi, maso bylo označené jako hovězí, ale ve skutečnosti se jednalo o čistou koňskou svalovinu," uvedl Kopřiva.

Manažer prodeje a jakosti kunovické společnosti Kovář plus Jan Váňa odmítl, že by firma koninu kupovala a poté vydávala za hovězí maso úmyslně. Společnost prý s irským dodavatelem spolupracuje minimálně dva roky.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna se zatím neví, jestli maso skončilo na pultech či v restauracích. „Nařídili jsme předběžné opatření ke stažení tohoto masa z distribuce,“ doplnil Duben.

Problém není v tom, že by bylo koňské maso závadné a zdraví nebezpečné, problém je v klamání zákazníka, kdy obal deklaruje hovězí maso a uvnitř je přitom maso koňské – leckdy levnější.

sidneyfoster ( 27. února 2013 06:00 )

Nechápu, proč by se měla konina stahovat z prodeje. Stačí přepsat cenovku. Ale asi se zas někde znovu vynoří jako hovězí.

bara ( 27. února 2013 02:04 )

v minulosti jsme měli vždy ty nejpřísnější hygienické a veterinární normy, doufám, že vše alespoň v tomto případě zůstane "při starém" a od kontrol se neupustí, ale naopak se ještě přitvrdí!

bara ( 27. února 2013 02:02 )

zde je taky pár řezníků, od kterých klobásky, jitrnice a uzené moc chutná, (poctivě vyuzené)nedají se k těm co prodávají v supermarketech ani přirovnat. raději si také za kvalitu připlatíme. to saméi v malých pekárnách, kde pečivo není zmrazeno a poté rozmrazováno, ale vždy čerstvé, křupavé a voňavé. Sice rohlík stojí o padesát haléřů víc jak supkáči, ale je dobrý, žádná "guma"... jsem ráda, že se zde zachovaly malé krámy - řezník, pekař, zelinář...

mortis69 ( 27. února 2013 01:44 )

Tohle je základ.Jinak chodím ve Ždírci k řezníkovi a posledně měl ledvinky a klobásy Tip-Top Nekupuju žádný Sup-marketový jedy,ale radši zajdu do krámu,kde je jitrnice z prasete a né z všemožnýho odpadu

bara ( 27. února 2013 01:02 )

ono to je těžký. Opět za to může vláda svým přístupem.... naši zemědělsci nejsou zdaleka tak dotovaní z EU jako zemědělsci v jiných EU státech!! takže výroba masa tam je levnější, naši zemědělsci tím pádem "zaplakali" a např. na vepřovém nic nevydělají.

Zobrazit celou diskusi