Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oscarový film roku Argo udělal z Britů zbabělce! Jak to ale bylo doopravdy?

Autor: shp - 
26. února 2013
15:45

Oscarové Argo je strhující snímek, ale jak už to tak často bývá, jeho scénář upravuje pravdu tak, aby posloužil Hollywoodu. Z Britů v Íránu dělá zbabělce, což rozhořčilo nejednoho diplomata ze Spojeného království. Přitom riskovali vlastní životy, aby Američany zachránili.

Argo je dramatem popisujícím záchranu šesti amerických zaměstnanců ambasády z Teheránu během íránské islámské revoluce v roce 1979. Film Bena Afflecka popisuje jako hrdiny kanadskou vládu a CIA. A na Brity hází špínu. „Britové se k nim otočili zády,“ zazní ve filmu. Přitom opak je pravdou. Při záchraně Američanů riskovali vlastní životy i životy svých blízkých.

Útěk před zajetím

Když byla Americká ambasáda obležena ozbrojenými studenty 4. listopadu 1979, podařilo se pěti jejím zaměstnancům utéci bočním východem. Zbývajících 55 lidí z ambasády bylo drženo v zajetí dalších 444 dní. Nadřízený s nejvyšší funkcí, Robert Anders, který pracoval v oddělení s vízy, se rozhodl, že nejbezpečnější místo ke schování bude Britská ambasáda.

Britská ambasáda byla v obležení

Když skupina dorazila íránskými ulicemi zmítanými nepokoji k ambasádě, zjistila, že je obležena rozzuřeným davem. Anders tak všechny vzal do svého bytu. Po rušné noci přišel telefonát z Britské ambasády informující Američany, že jim bude poskytnuto útočiště v ohrazeném přístřešku zvaném Gulhak. Jak Argo opomenulo zmínit, byla to velmi statečná nabídka.

Velký a Malý Satan

Britská ambasáda byla v obležení a ve vážném nebezpečí. Íránští revolucionáři přezdívali Americe Velký Satan a právě za spolčování s nimi pro ně byla Británie Malý Satan. Britská spojka později sdělila Andersovi, že je vyzvedne britské auto. Jenže během nepokojů se Britové ztratili. Po hodinách bloudění a vyjednávání s povstalci v ulicích se konečně diplomaté Martin William a Gordon Pirrie dostali k Američanům a mohli je vzít do Gulhaku.

Američané se chovali podezřele

„Američané byli velmi nervózní a snažili se neustále krčit, což vypadalo hodně podezřele,“ vzpomíná Williams. Naštěstí dorazili do Gulhaku v pořádku. Britové jim poskytli postele, vařili jim a starali se o ně. Tolik o tom, že se podle Arga otočili k Američanům zády. Jenže i jejich nový úkryt se dostal do obležení a později museli prchnout do bytu amerického úředníka.

Vojáci zabíjeli demonstranty v ulicích Vojáci zabíjeli demonstranty v ulicích | profimedia.cz

I Novozélanďané nasazovali životy

Tam se k nim později připojil šestý zaměstnanec Americké ambasády, kterému se také podařilo prchnout. Argo smetlo ze stolu i zásluhy Novozélanďanů. Přitom to byl jeden z jejich diplomatů, kdo odvezl uprchlíky na letiště.

Affleck: Není to skutečný příběh

Sám Affleck si myje ruce. „Říkali jsme, že film je natočen podle skutečného příběhu, ne že je to skutečný příběh. Možná i proto je slogan snímku: Film nebyl pravdivý, mise ano! Britští diplomaté ale zuří. „Když jsem poprvé slyšel o tom filmu, byl jsem z toho otráven,“ prohlásil diplomat Sir John Graham (86). Podle něj teď budou všichni brát film za bernou minci.

japos22 ( 26. února 2013 19:04 )

Izrael je největší průšvih v Evropě. Pokud se Evropa dostane do války s Íránem, způsobí to Izrael. 100%.

scaramonte ( 26. února 2013 17:29 )

Z koho se snaží dělat redaktůci Blesku pitomce! Co to tam žvaní o Británii? Velký Satan je USA, to sice ano, ale Malý Satan je odjakživa Izrael!

Zobrazit celou diskusi