Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Italské volby skončily patem: V Senátu nikdo nemá většinu, a tak se budou možná opakovat

Vítězná středolevá koalice Piera Luigiho Bersaniho má většin pouze v Poslanecké sněmovně
Vítězná středolevá koalice Piera Luigiho Bersaniho má většin pouze v Poslanecké sněmovně  (Autor: ČTK)
Autor: shp, ČTK - 
26. února 2013
08:43

V Itálii budou možná muset opět všichni voliči k urnám. Současné volby totiž skončily patem. Vítězná středolevá koalice Piera Luigiho Bersaniho má většinu pouze v Poslanecké sněmovně, nikoli v Senátu.

Podle výsledků vyhrála v Poslanecké sněmovně koalice v čele s Demokratickou stranou (PD) o přibližně 125.000 hlasů. V dolní komoře stačí Bersaniho uskupení zvítězit i těsně, protože díky prémii pro vítěze získá automaticky 340 ze 630 křesel. Patové výsledky italských voleb se podepsaly i na mezinárodních trzích a oslabily euro.

Složitá situace v Senátu

V Senátu je však situace složitější. Středolevicové strany získaly více křesel než středopravicový tábor expremiéra Silvia Berlusconiho, ke většině jim to stačit nebude, a to ani pokud by se spojily s centristy odcházejícího premiéra Maria Montiho. To je pro budoucí vládu jen těžko překonatelný problém, protože v Itálii mají obě komory parlamentu shodné pravomoci a pro vytvoření stabilního kabinetu je tak třeba většina v obou z nich.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gogo ( 26. února 2013 21:31 )

Naprosto přesně tak. Jsme tu jen jako stádo ovcí pro stádo nenažraných, stále hladových a chrochtajících politických prasat...

peste ( 26. února 2013 11:20 )

Žiji v Itálii a volila jsem.To je hrůza, že Berlusconi dostal tolik hlasů!!!!!!!! Není z čeho vybírat, ani zleva ani zprava...samá korupce, mafie,lži,sliby,...atd.

gogo ( 26. února 2013 10:50 )

Naprostý souhlas. Demokracie nám umožňuje (bohužel) jen svobodně si vybrat ze stáda lumpů, podvodníků a psychopatů. To je vše. Osvícený (to je podmínka) panovník je pro každou zemi mnohem užitečnější než tlupa politických pobudů. Karel IV. ... Marie Terezie... Josef II. a další jsou toho příkladem. Ale byla jich v historii jen hrstka...

Zobrazit celou diskusi