Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Egyptě se zřítil horkovzdušný balon: Nejméně 18 turistů zemřelo!

Autor: shp, ČTK - 
26. února 2013
08:11

Chtěli vidět krásy exotického Egyptu z ptačí perspektivy a doplatili na to vlastním životem. U egyptského Luxoru se zřítil horkovzdušný balon se zahraničními turisty. Nejméně 18 jich zemřelo. Pilot a jeden turista však přežili. Jde o nejhorší tragédii v historii balónů.

Mezi oběťmi jsou prý turisté z Francie, Británie, Japonska, Hongkongu i jiných států. Egyptské televize Nile TV sdělila, že se v gondole nacházelo 20 turistů. Češi mezi nimi nebyli. Podle mluvčího společností, které v oblasti provozují vyhlídkové lety, se balon po výbuchu plynu zřítil z výšky asi 300 metrů. Neštěstí přežil jeden turista a pilot.

Požár a exploze

Zdroj z agentury AP tvrdí, že v balonu nastal požár, poté došlo k explozi a jeho zřícení. Dopadl do pole s třtinou. Luxorský zdravotnický zdroj  uvedl, že mezi oběťmi je devět turistů z Hongkongu, čtyři z Japonska, dva z Británie a dva z Francie. Totožnost dalších dvou mrtvých se zatím nepodařilo určit.

Lidé vyskakovali z výšky sedmipatrové budovy

„Byla jsem v balonu, který letěl vedle toho, který spadl. Narazil do vedení vysokého napětí, plynová bomba vybuchla a začal hořet. Cestující začali vyskakovat z gondoly,“ popsala serveru Bild.de očitá svědkyně Cherry Tohamy (29). „Vyskakovali asi ve výšce sedmipatrové budovy.

Prokletý Luxor

Výlety horkovzdušnými balony, pořádané obvykle při východu slunce nad starobylým Luxorem, nedalekým chrámovým komplexem Karnak a také nad Údolím králů jsou oblíbenou turistickou atrakcí. V roce 2009 při nehodě horkovzdušného balonu přelétajícího nad Luxorem utrpělo zranění 16 turistů. V dubnu 2008 se při obdobném incidentu zranilo sedm turistů.


Zobrazit místo Tragédie v Egyptě na větší mapě

japos22 ( 26. února 2013 19:11 )

Padá se vždy z vrchu dolů V Egyptě je to dost časté. Ohřívají balón bombama, na kterých si ráno vaří čaj asi, já bych tam nevlezl, stejně jako do letadel nízkonákladových společností

malavelka ( 26. února 2013 12:52 )

kdyby se dokumentovala každá lidská chyba/ naše silnice napříkald/ tak bychom nevyšli lépe než Egypt.

ernisek ( 26. února 2013 11:45 )

7sim7 ( 26. února 2013 09:31 )

takhle je to tam se vsim. k muslimum na dovcu?? nikdy!

7sim7 ( 26. února 2013 09:30 )

Zobrazit celou diskusi