Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gorila Kamba měla nádor a přetrhla pupeční šňůru: Mládě se narodilo mrtvé

Autor: ČTK - 
25. února 2013
14:10

Dvacet chovatelů, veterinářů a lékařů v neděli bojovalo o život gorily Kamby. Při porodu přetrhla pupeční šňůru a zpečetila tak život mláděte. Tým, který bojoval o život Kamby, pak musel mrtvé mládě vyjmout císařským řezem. Později se ukázalo, že gorila má v děloze nezhoubný nádor, který zabránil přirozenému porodu.

Kamba začala rodit v neděli dopoledne, po několika hodinách přišla první zásadní komplikace. "Vyšla část pupeční šňůry, kterou Kamba vzápětí přetrhla. Bohužel tím bylo rozhodnuto o osudu mláděte. Kamba navíc neměla kontrakce a bylo jisté, že nedokáže mrtvé mládě sama porodit. Z tohoto důvodu byla navzdory riziku, s nímž byl tento krok spojen, uspána a přemístěna na operační stůl. Vyšetření ukázalo, že mládě nebude možné vybavit porodními cestami, a bylo tedy přistoupeno k císařskému řezu," uvedla zoo.

Z narkózy se pak gorila probrala až pozdě večer. Kamba zatím zůstává v jedné z ložnic v zázemí pavilonu goril. S ostatními členy tlupy je kontaktu.

Kamba v Praze rodila v roce 2007, kdy její mládě také uhynulo. Poté už zoo uváděla, že Kamba se vlastního potomka vzhledem ke svému pokročilému věku nedočká. Loni ale zahrada oznámila, že gorila přece jen zabřezla. Otcem byl samec Richard.

Nejstarší členka pražské gorilí tlupy přišla na svět začátkem 70. let v kamerunských deštných lesích. Byly jí sotva dva roky, když její rodinu povraždili pytláci. Dostala se nejprve do zoo v Lipsku a poté prošla několika dalšími zahradami, než se v roce 2005 zabydlela v Praze. Zoo ji charakterizuje jako tmelící prvek celé gorilí rodiny a hodnou "tetičku" všech mláďat

Video  Ředitel ZOO popisuje komplikace při porodu  - David Malík
Video se připravuje ...

nikki ( 27. února 2013 18:31 )

prestala mit cyklus, tak ji antikoncepci uz vysadili. kdyz si vsimli, ze ho opet ma, tak uz bylo pozde, samec Richard si toho vsiml driv. bohuzel to nevyslo

majojo ( 25. února 2013 20:37 )

Ano, v mém příspěvku se vyskytla hrubka.

majojo ( 25. února 2013 20:36 )

Já tedy nevím, ale ultrazvuk a ostatní vyšdetření vysvětlíš lidské nastávající matce (i Ornelle třeba), ale gorile? Další oblbováky, další narkózy? Ale jestli ty možnosti byli, tak v pražské ZOO odborníci fakt něco pos.rali.

majojo ( 25. února 2013 20:32 )

Pravdu možná máš, ale ten pravopis ne - ten je v.. no víš kde.

zada ( 25. února 2013 20:06 )

Mám taky takový doem že ji vehnali do "rizika". Dneska , když může mít "antikoncepci" i fenky, aby zbytečně nehárali, tak si myslím, že když měla takové ryziko Kamba, tak i už nemali nechat zabřeznout!!! e to myslím velká chyba, bude mít stres a navíc ta operace i taky nepřidá!!! A taky doufám,m že se ji nebudou chtět zbavit když už třeba nebude plodná!!§ To by mě naštvali!!!!!

Zobrazit celou diskusi