Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslední dny papeže Benedikta XVI.: Proč mu zničí prsten? A na co má nárok?

Autor: Václav Suchan - 
24. února 2013
13:19

Ještě ho oslovují Svatý otče. Jenže už za čtyři dny se to změní. Ve čtvrtek 28. února se Benedikt XVI. vzdá funkce papeže, což je situace, která nastane poprvé po sedmi stoletích. Co se bude dít dál? Na to odpovídá expert Jaroslav Šebek z Historického ústavu AV ČR.

Jak se volí?

Papež se volí v tajné volbě pomocí hlasovacích lístků. Ke zvolení se vyžaduje dvoutřetinová většina. Papežem se může stát teoreticky každý z přítomných kardinálů, ale pochopitelně se již během volby vytvářejí názorové proudy, které preferují svého kandidáta a vyjednává se i v zákulisí. Nekonají se však žádné předvolební projevy.

Kdo volí papeže?

Sbor 120 kardinálů v konkláve, které svolává děkan sboru. Konkláve pochází z latinského cum clave, což znamená »s klíčem«. Papež se tady volil v separaci a zároveň uzavřeně na klíč. Od roku 1996 platí už jen separace, a to v Sixtinské kapli ve Vatikánu. Volit bude i český kardinál Dominik Duka.

Může být odvolán?

Papež je volen doživotně, nemůže být odvolán.

Kde bydlí?

V apartmá v nejvyšším patře vatikánského Apoštolského paláce. Z oken má výhled na Svatopetrské náměstí, pracovna je vyzdobena vzácnými malbami. V ní přijímá státníky, delegace, biskupy i další osoby. Jan Pavel II., předchůdce Benedikta XVI., zval do soukromých prostor s oblibou i české duchovní osobnosti, například Tomáše Špidlíka a nebo Tomáše Halíka.

Co se děje po volbách?

Jakmile papež souhlasí se zvolením, ujímá se úřadu. Ještě v Sixtinské kapli mu kardinálové vzdají první hold poslušnosti. Poté nejstarší kardinál oznámí z centrální lodžie baziliky sv. Petra: „Nuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam“ (Oznamuji vám velkou radost: Máme papeže) a připojí jméno zvoleného kardinála i jeho nové jméno jako papeže.

Kolik má bodyguardů?

Hlídá ho tradičně švýcarská garda, založená v roce 1506, která zajišťuje jeho osobní bezpečnost v Apoštolském paláci i vchody do Vatikánu. Tvoří ji 110 gardistů. Ochraně hlavy katolické církve se věnuje také italská tajná služba.

Musí držet celibát?

Ano, stejně jako všichni katoličtí duchovní.

Co si obléká?

Nosí bílý přiléhavý oděv, tzv. kleriku, či sutanu přepásanou látkovým opaskem, tzv. cingulumem. Přes ramena má pláštík, kterému se říká mozeta. Na hlavě nosí čapku. Boty může zvolit dle svého uvážení, Jan Pavel II. nosil hnědé, Benedikt červené. Na krku má zlatý kříž pektorál. Na prsteníku nosí zlatý prsten, tzv. rybářský. Po smrti papeže je zničen. Stejně tak bude zničen i po rezignaci nynějšího papeže. Dva tyto prsteny nesmějí existovat.

Kolik má sloužících?

O papeže a jeho pohodlí se starají čtyři hospodyně, má dva tajemníky. Klíčovým je po celou dobu Benediktova pontifikátu Němec Georg Gänswein (1956). Do papežovy »domácnosti« patří i komorník. Paolo Gabriele, který tuto pozici zastával, byl však obviněn z toho, že vynášel tajné dokumenty. Své osobní spolupracovníky si papež vybírá sám.

Kde bude po abdikaci bydlet?

Odstupující papež (dosud není jasné, zda bude užívat své občanské jméno Josef Ratzinger nebo Benedikt XVI.) bude prozatím žít v domě řeholních sester u vatikánských zahrad. Podle všeho dostane stejnou policejní ochranu, jakou mají bývalí státníci.

Jaký má plat?

Papež nedostává plat, může si ale vydělávat např. prodejem svých knih a tyto prostředky putují na konto jeho nadace. Má také otevřený účet pro svou potřebu, ale většinu prostředků věnuje na charitu. Největší část rozpočtu, který tvoří na rok kolem 250 milionů eur, je vydávána na platy úředního aparátu zde i v diplomatických zastoupeních ve světě. Do Vatikánu proudí finance z darů věřících a církevních institucí, především z nejrozvinutějších států.

rudyptak48 ( 24. února 2013 20:53 )

Ty holá pí-čo, ty si zajisté byl(a) v KSČ, možná také v stb, a možná máš za nehty zaschlou nevinnou krev. Že byl v hilerjugend se mu dá stejně vyčítat jako tobě, žes byla v pionýru nebo v ČSM. Možná si byl(a) i ministrantem a musels mu také podržet, tak se už konečně přiznej.

rudyptak48 ( 24. února 2013 20:26 )

Nemám slov... je to tady jako smečka hyen nad umírající antilopou. Kdo jsi bez viny, hoď první kamenem! Zdá se, že tady jsou samé neviňátka a hádžou ten hnůj nejhoršího kalibru.

zlymikes ( 24. února 2013 18:15 )

Mávat rukama za pár melounů,to bych uměl taky.Že jsem se nedal na víru,zejména když vidím ty tlusté preláty,včetně Jidáše Duky.

husqarnowicz ( 24. února 2013 16:49 )

Musí si zvolit nějakého mladšího kuřbuřta, aby si i ti mladí hošani přišli na své.. Tenhle umírák už je rád, že mu pevně visí a že dochčije až na zem.

cityjail ( 24. února 2013 15:32 )

Ještě před 200 lety,kdo by řekl,že papežem bude černoch,katolická církev by jej upálila jako kacíře...

Zobrazit celou diskusi