Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Primátor Svoboda vítal malé Pražáky. Dárky a penězi

Koukej, mědvěd. Primátor předával dětem skvělé dárky - plyšové medvědy.
Koukej, mědvěd. Primátor předával dětem skvělé dárky - plyšové medvědy.  (Autor: Magistrát města Prahy)
Autor: ČTK - 
21. února 2013
17:16

Dvacet dětí, osm děvčátek a dvanáct chlapců. Tolik děti se narodilo v Praze na Nový rok. V Rezidenci primátora je dnes s jejich rodinami přivítal Bohuslav Svoboda (ODS). Každé z nich obdrželo 15 tisíc korun a drobný dárek.

"Prvním pražským miminkem se stala holčička Zoé L., která se narodila v 00.43 hodin.  Jako porodník jsem samozřejmě rád, že děti jsou zdravé a věřím, že svým rodičům budou dělat samou radost nejen teď, ale i v budoucnu,“ řekl primátor Bohuslav Svoboda.

Primátor měl k rodinám nových občánků krátký projev. Primátor měl k rodinám nových občánků krátký projev. | Magistrát města Prahy

„Sama jsem maminkou dvou dcer a vím, jak je rodičovství zodpovědné, ale i krásné. Přeji všem malým Pražánkům do života mnoho zdraví, štěstí a milující rodin, připojila radní Aleksandra Udženija.

„Narození dítěte je pokaždé mimořádnou událostí. O to víc mě těší, že vůbec první Pražanka letošního roku – děvčátko Zoé L. je z naší městské části. A není sama, celkem máme novoroční Pražánky ze šestky hned tři – dvě děvčátka a jednoho chlapečka,“ řekla starostka městské části Praha 6 Marie Kousalíková.

Šťastné tváře novopečených maminek. Šťastné tváře novopečených maminek. | Magistrát města Prahy

Tradice obdarování novoročních miminek vznikla podle dostupných informací pravděpodobně v 60. letech minulého století za primátora Ludvíka Černého. Do roku 2000 se jednalo o dar pouze prvnímu pražskému občánkovi narozenému 1. ledna daného roku na území hlavního města Prahy.

Samozřejmě došlo i na společné foto s primátorem. Samozřejmě došlo i na společné foto s primátorem. | Magistrát města Prahy

Od roku 2001 dostávají finanční dar všechny děti, které se narodí 1. ledna mezi 00:00 a 24:00 hodinou v pražských porodnicích matkám s trvalým bydlištěm na území hlavního města. V letech 2000 – 2005 byl finanční dar ve výši 10.000,- Kč, od roku 2005 byl zvýšen na 15.000,- Kč na dítě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi