Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obrazem: Ničivý liják v Aténách! Zemřela žena, padaly domy, doprava stojí

Autor: ČTK, psch - 
22. února 2013
17:15

VIDEO: Ničivý liják zasáhl dnes řeckou metropoli Atény. Proudy hnědé vody zablokovaly dopravu, spadl jeden ze starších domů, lidé zůstali odříznuti od okolního světa, jedna žena zemřela – a nejspíš nebude jedinou obětí.

Podle řeckých médií policie dopoledne dočasně uzavřela okružní dálnici a několik hlavních ulic, které pro provoz vozidel začaly představovat riziko. Na mnoha místech napadlo během několika málo hodin pět až šest centimetrů srážek.

Obětí je 23letá řidička, která uvízla v jedné ze zaplavených ulic. Okolní řidiči i náhodní kolemjdoucí ji sice vytáhli z auta včas, po převozu do nemocnice ale lékaři zjistili, že je již mrtvá. Zemřela patrně na zástavu srdce při utrpěném šoku.

Zaplaveno bylo mnoho podchodů a podjezdů včetně parkovišť, kde se prakticky pod vodou, která tam vystoupala do výše několika desítek centimetrů, ocitly desítky automobilů. V zatopených místech včetně domů zasahovaly desítky hasičů, kteří zaznamenali na 1500 tísňových volání.

Zatímco aténské metro nezastavovalo v jedné stanici, tramvaje musely přerušit provoz minimálně na hodinu. Na své hlavní trati nejezdily také městské vlaky poté, co spadlý strom poškodil troleje.

Déšť a záplavová voda přerušila dodávku elektrického proudu do několika čtvrtí. Podle energetické společnosti DEI byla odpoledne z 90 procent obnovena.

Dramatická situace nastala v řeckém parlamentu, kde mezi rokující poslance málem propadl střešním oknem uklízeč, který odstraňoval nahromaděnou vodu. Nešťastníkovi zachycenému za okraj okna pomohl člen bezpečnostní služby.