Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Ministr Blažek: Obhajoval amnestii slovy o morálce nacistů v SS

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek při svém jmenování na Hradě
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek při svém jmenování na Hradě  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
21. února 2013
15:12

Tak tohle bylo hodně nešťastné vyjádření. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek obhajoval dnes v Senátu novoroční amnestii prezidenta Klause, jenže zvolil kontroverzní příklad, když mluvil o morálce v neblaze proslulé nacistické organizaci SS.

"Mám opravdu rád ty diskuzní granáty," nechal se dnes v Senátu slyšet ministr Blažek, jeden odjistil a vhodil do obecenstva: "Prohlášení, že je amnestie nemorální, to zní krásně... Ale když budete volat po morálce, tak si někdy přečtěte nějaká vnitřní pravidla třeba SS. Tolik morálky, co je tam, už nikde jinde neuvidíte," sdělil senátorům ministr Pavel Blažek (ODS).

Blažek: Při kritice amnestie si vzpomněl na nacisty

Sálem se rozhostilo ticho, jako by opravdu vybuchl chvíli předtím granát. Následoval nesmělý potlesk. Ministr Blažek právě obhajování amnestie spojil s nacistickou morálkou. Prý si vzpomněl při slovech kritiků amnestie o morálce na citát z Friedricha Hayeka, "který naprosto správně řekl, že nejmorálnější právní řád byl řád nacistického Německa..."

Co tím chtěl Blažek říci? Nacistů se naštěstí nezastával, snažil se poukázat na to, že i nacistický režim se zaštiťoval morálkou a zatímco na papíře byly některé jeho zásady zahalené (především zpočátku) v kůži beránčí, v reálu se děla pěkná zvěrstva.

Amnestie nikomu život nezničila, myslí si ministr

Slova o morálnosti Klausovy amnestie proto Blažek bere s rezervou a kritiku amnestie označil za nemístnou a přehnanou. Klausovo rozhodnutí prý "nikomu nezničilo život". Ministr také nevidí důvod pro to, proč by se kvůli amnestii měla měnit ústava. "Rozhodnutí prezidenta považuji za ústavní a zákonné... O ústavnosti jeho kroku nepochybuji," prohlásil Blažek.

V dění kolem amnestie prý vidí spíše poučení do budoucna. "Nový prezident, bude-li chtít být zvolen znovu, je naprosto poučen z toho, jakým způsobem je vnímána tato amnestie... Předpokládám, že každý prezident si amnestii a její obsah rozmyslí, a to z ryze prakticko-politických důvodů," dodal Blažek.

Upřesnil také údaje o počtu propuštěných vězňů - k 4. únoru jich prýbylo propuštěno na 6414 odsouzených, amnestováno však bylo celkem 17 947 osob. Ve věznicích, vazbách a detenčních ústavech zůstalo po provedení prezidentské amnestie 16 158 vězněných. Podle statistik policejního prezidia se amnestovaní vězni dopustili k 11. únoru celkem 413 deliktů, z toho 236 trestných činů a 177 přestupků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

spokojenejpes ( 26. února 2013 18:12 )

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek obhajoval dnes v Senátu novoroční amnestii. Co si ale myslí postižení toto nemorální amnestií, to ministra nezajímá. Vždyť i on sám je nešťastná volba.

vi3ol ( 22. února 2013 08:27 )

A TOHLE ŘEKNE JEJICH MINISTR SPRAVEDLIVOSTI! OPRAVDU MUŽ NA SVÉM MÍSTĚ! PRO KORYTO ŘEKNE COKOLI! V CIVILIZOVANÉM SVĚTĚ BY HO HNALI...ODS A KLAUS SE V POKRYTECTVÍ SS VYROVNAJÍ! ALE ŽE TOHLETO PRODUKUJE NAŠE VYSOKÉ ŠKOLSTVÍ P R Á V A, JE ZARÁŽEJÍCÍ A HODNĚ ZNEPOKOJUJÍCÍ!

hofihofi ( 21. února 2013 23:45 )

Amnestie nikomu život nezničila, myslí si ministr At to rekne lidem, z H-systemu, kterym amnestie sebrala vsechy penize a ti co si na to pujcili mueji dodnes vracet a ti zůodeji si je muzou nechat a jeste ty zabavene jim vrateji. Tim vratil zlodejum ukradene penize, ktere mely byt vraceny okradenym lidem. Grtatuluji.

rudyptak48 ( 21. února 2013 23:24 )

Tebe zřejmě splodil Mengele. Normální člověk nemůže být tak pošahaný.

pattapuf ( 21. února 2013 23:23 )

No, když porovnám vztah němců k vlastním vojákům a vztah rusů k vlastním vojákům. Tak mi ti němci přeci jen připadaj kulturnější.

Zobrazit celou diskusi