Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zadlužený Jan Fischer odletěl do USA: Splátky jsou prý na dobré cestě

Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer tvrdí, že splátky za kampaň jsou na dobré cestě
Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer tvrdí, že splátky za kampaň jsou na dobré cestě  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: simao, INT - 
19. února 2013
20:33

Uhrazení dluhů za neúspěšnou prezidentskou kampaň je prý na dobré cestě, sdělil Jan Fischer před odletem ke známým do USA, kde si chce odpočinout od volebního shonu. "Budu schopen těm závazkům dostát," řekl Fischer. Našel snad tajného sponzora?

Miliardář Chrenek, hlavní sponzor Fischerovy prezidentské kampaně, se nechal slyšet, že další finanční dary pro neúspěšného kandidáta neplánuje. A když se ke Chrenkovi přidali i další, rýsoval se Fischerovi vážný problém.

Fischer měl dokonce dlužit až 8 milionů korun, uvedla MF Dnes. Uhrazení dluhu je však podle bývalého předsedu úřednické vlády "na dobré cestě".

"Já jsem vždycky zvyklý uhrazovat svoje dluhy všechny. Takže to bude mít nějaký proces, nějaký řád, ale určitě budu schopen těm závazkům dostát," řekl Fischer, který však celkovou dlužnou částku tají. Potvrdil ale, že jde o "několik" milionů.

Další problém: Vrátil peníze Chrenkovi?

Fischer nyní pobývá v USA, kam si odletěl na několik týdnu odpočinout, ale také prý přemýšlet o své budoucnosti. Má však na krku ještě jeden problém. Podnikateli Chrenkovi prý vrátil jeden milion z peněz na kampaň. Jenže pokud to Fischer udělal, podle právníků tím porušil volební zákon!

Veškeré peníze, vyhrazené, ale nepoužité na volební kampaně, mají jít na dobrou věc - na charitu. Člen Fischerova týmu kardiochirurg Jan Pirk však již minulý týden uvedl, že o žádném vracení peněz sponzorům nic neví.

Chrenek přitom měl na Fischerovu kampaň dát údajně 14 ař 15 milionů. Na dotaz, jak mohl peníze dostat zpět, když přebytky volebního účtu měly jít na charitu, Mladé frontě odpověděl, že do toho Fischerově kampani "nijak nezasahoval".

Jan Fischer s manežlkou po návštěvě svého soka Miloše Zemana, který ho porazil v prezidentských volbách Jan Fischer s manežlkou po návštěvě svého soka Miloše Zemana, který ho porazil v prezidentských volbách | ČTK

lauratiger ( 20. února 2013 09:33 )

Ale zase to mohla být první dáma, která má "papíry na hlavu". Možná by měla zvážit pobírání důchodu, když má energii cestovat po světě, tak to s ní tak zlé nebude. To je skoro jako Čunek a sociální dávky. Žádná koruna od státu jim nesmrdí.

lauratiger ( 20. února 2013 09:29 )

Už by se mohl zbavit toho svého strašidla, táhne ji životem dost dlouho. Ta mu voliče nepřidá, pokud bude chtít někdy v budoucnu působit v politice. Ještě že má kde žebrat, už s tou kandidaturou ztratil dost.

bersimalinecka ( 20. února 2013 07:26 )

taky mě to napadlo.Podle mě byl do voleb tlačen dosadit si ho tam chtěli různí lobbisti.Chrenek utřel- to je jen příklad.Komupak asi bude zobat z ruky Zeman?

namoroman ( 20. února 2013 01:12 )

Jen ať tam proboha zůstane,protože až ho znova uvidíme,tak budeme mít zase po náladě...

hnusoba ( 19. února 2013 23:49 )

Ani nevím proč,ale nějak to tomu xichtu přeju. Byl na blití celou tu dobu.

Zobrazit celou diskusi