Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Povodeň nás dostala do dluhové pasti: Půjčili si 80 tisíc, dluží 750 tisíc. Nemají ani na elektřinu!

Autor: Jan Doležal - 
18. února 2013
08:41

Když chtěl Vlastimil Burger (51) opravit dům zničený povodní, chyběly mu peníze, a tak si půjčil 80 tisíc. Pak ale zjistil, že nemá z čeho splácet, a tak si půjčil znovu. A pak ještě několikrát. Dnes je celá rodina v dluhové pasti, dluží 750 000 korun a neví, jak dál.

Když v roce 2002 vtrhla do Zálezlic na Mělnicku velká voda, vesnici téměř vymazala z mapy. Ze 120 domů zbylo tehdy pouhých 22 stavení! Burgerovi měli to štěstí, že jejich domek zůstal stát a ani statik nenařídil jeho stržení. „Všechny stěny byly ale promočené, byly potřeba nové omítky i podlahy. Navíc jsme přišli o veškerý nábytek, zařízení i oblečení,“ popisoval Blesku Vlastimil Burger.

Úvěr stíhal úvěr

Úvěr 80 tisíc korun připadal Burgerovým jako spása. Netušili, že se dostanou do pasti, z níž není úniku. „S bratrem jsme podnikali v bezpečnostních systémech. Protože nám ale povodeň vzala všechno nářadí, byl jsem najednou bez práce. Abych vůbec mohl splácet a měl na živobytí, musel jsem si zažádat o další půjčku,“ vyprávěl otec tří dětí.

A přišla další rána, když mu v roce 2007 vážně onemocněla maminka. „Pět let, až do její smrti, jsem se o ni staral, protože potřebovala čtyřiadvacetihodinovou péči. Nikam do ústavu jsem ji dát nechtěl. Chtěl jsem, aby dožila doma,“ tvrdí zdrcený muž. Pak ale sám onemocněl a potřeboval další peníze, takže následoval další úvěr. A pak další a další…

Strach z budoucnosti

V současnosti má rodina u pěti úvěrových firem celkem sedm půjček ve výši 750 000 korun! „Měsíční splátky jsou 18 tisíc a s manželem dáme dohromady jen 13 700 korun. Nevíme, jak dál. Není to žádný život, jen zoufalství, bezmoc a nepopsatelný strach z budoucnosti,“ dodala se slzami v očích Marcela Burgerová (41).

Musí topit nábytkem

Kdyby finančně nepomáhala nejstarší dcera Klára (23), rodina by neměla co jíst. Burgerovi nemají ani čím topit a do kamen přikládají starý nábytek. Navíc nezaplatili už čtyřikrát inkaso a jen na zálohách za elektřinu dluží 8480 korun. „Hrozí, že nám ji odpojí,“ zoufá si otec rodiny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

horak47 ( 6. března 2013 07:02 )

Doporučuji všem hodným lidem aby přispěli nějakou částkou,je mi jich opravdu líto,tolik dluhů nadělat,to musela být dřina.

fantom88 ( 1. března 2013 14:14 )

Těžko soudit, když je člověk nezná, ale podvyživeně (jako že nemají ani na jídlo) tedy fakt nevypadají - hlavně paní je vyžraná jak hroch

russoo ( 19. února 2013 05:54 )

Když je tak dobře znáte, tak kdepak pracují?Mimochodem jestli je skutečně znáte 8 let tak zadlužovat se začali už daleko před osmi lety a dotaz.Varoval-a jste je před nerozumným zadlužováním?

zelena.karkulka ( 18. února 2013 20:32 )

zelena.karkulka ( 18. února 2013 20:31 )

jen aby

Zobrazit celou diskusi