Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Výbuch plynu v paneláku ve Frenštátě: Jeden mrtvý a tři pohřešované děti!

Autor: ČTK, lm, Slávka Červená, Ivana Žáková - 
17. února 2013
08:31

V panelovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku vybuchl dnes ráno plyn a následně vypukl požár. Policie opravila svůj údaj o počtu obět í - jeden muž zemřel, pohřešováno je však nadále pět lidí, včetně tří dětí! Zraněno bylo 11 lidí, dva z nich velmi vážně. A policisté zjišťují, jak k tragédii došlo. Je možné, že ji jeden ze sousedů způsobil úmyslně!

 

Moravskoslezští záchranáři i hasiči dnes měli ve Frenštátě pod Radhoštěm plné ruce práce. Informaci o výbuchu a následném požáru v panelovém domě obdrželi operátoři krátce před čtvrtou hodinou.

 

Jeden mrtvý, dva ze zraněných v kritickém stavu

 

Podle policejního mluvčího Zbyňka Tomšíka zemřel jeden člověk. V domě přitom bydlelo celkem šest rodin. Několik obyvatel domu se stále pohřešuje. "Nevíme, jestli jsou třeba v zaměstnání, nebo mohou být na rekreaci," řekl Tomšík. Mezi pohřešovanými je i čtyřčlenná rodina, včetně dvou dětí ve věku do 18 let. Na místo tak dorazil i policejní kynolog se psem - specialistou na vyhledávání pohřešovaných. 

 

Mluvčí záchranářů Lukáš Humpl pak prozradil, že mezi zraněnými je osm dospělých a tři děti ve věku mezi čtrnácti a sedmnácti lety. Dva zranění utrpěli velmi vážné popáleniny a byli převezeni na popáleninové centrum do Fakultní nemocnice v Ostravě. Podle mluvčího nemocnice Tomáše Oborného je jejich stav kritický. Jedná se zřejmě o ženu a muže (38). Skončili na JIPce.

 

"Do Fakultní nemocnice byly transportovány ještě tři děti, a to ve věku mezi 14 a 17 lety. Všechny byly při vědomí a utrpěly popáleniny v oblasti končetin, v jednom případě pak nadýchání kouřem," uvedl Humpl. Mezi zraněnými je i jeden dobrovolný hasič. "Ten je mimo ohrožení života. Utrpěl popáleniny a zřejmě zranění hlavy a hrudníku," řekl Humpl.

Video  Vyjádření policjeního mluvčího Zbyňka Tomšíka  - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

 

Explodoval nejspíš plyn

 

Několik obyvatel i z okolních domů záchranáři evakuovali. Neštěstí podle Tomšíka s největší pravděpodobností způsobil výbuch plynu zřejmě v prvním patře čtyřpodlažního nově opraveného domu. Případ převzal krajský výjezd Policie ČR.

 

Jedná se o krajní ze tří domů stojících vedle sebe přímo v centru Frenštátu. Dům je po tragédii na odpis - neměl střechu, po explozi se propadly stropy a ve stěnách byly obrovské díry. Hasiči strhli narušené obvodové stěny domu, jedna z nich při pádu lehce poškodila vedlejší dům.

 

Podle obyvatel okolních domů se v noci ozvaly dva nebo tři výbuchy. Exploze byla tak silná, že lidem ve vedlejším domě například odskočily ledničky od stěny. Tlaková vlna rozbila okna a střepy se rozletěly desítky metrů daleko.

Video  Po výbuchu propukl v domě požár  - Video od čtenáře
Video se připravuje ...

 

Šlo o úmysl?

 

Místní obyvatelé na místě spekulují, že nemuselo jít o plyn. Blesku se podařilo získat svědectví jedné z obyvatelek domu, která si nepřála být jmenována. Podle ní je možné, že muž, v jehož bytě plyn explodoval, jednal úmyslně. V noci předcházející výbuchu se pohádal se ženou, která od něj následně odešla. Muž byl údajně velmi konfliktní a byly s ním potíže.

 

Sousedé si na něho několikrát stěžovali na úřadě. "Dole bydlel velice problémový člověk. Město ho chtělo vystěhovat. Vyhrožoval, že všechny zabije," řekl novinářům Tomáš Babínec.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

peterwilliams ( 18. února 2013 04:14 )

holavagina

vampireheart ( 17. února 2013 19:54 )

mozna by to chtelo vic vetrat, pravidelne, denne, nemit topeni na plny kule a nebat se vpustit do kvartyru trochu vzduchu...

stolda ( 17. února 2013 19:36 )

Prosím,zná někdo přenou adresu toho domu? Díky

retrakarka ( 17. února 2013 18:27 )

Podat na zmetky trestní oznámení za obecné ohrožení, a ono je to machrování přejde...............Na hrubý pytel-hrubá záplata Těch lidí je nám moc líto, zase nevinní chudáci

naidka ( 17. února 2013 15:53 )

Oni jsou plynaři pěkně vychcaní. Teď, při odečtu plynu nám nechali ve schránce plánek s označením, kde nám uniká plyn. Byl poškozený spoj před plynoměrem, tedy nebyl to "náš" plyn, který unikal, ale na lidech nechali, aby závadu nahlásili a nechali opravit na vlastní náklady. Nevím, jak se k tomu kdo postavil, bylo nás víc, ale klidně se na to mohl někdo vybodnout a nechat plyn unikat, protože už nikdo nekontrolaval, jestli jsme si to nechali všichni opravit. Od RWE je to přístup - polib mi prdeel a uteč.

Zobrazit celou diskusi