Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Bývalou narkomanku život tvrdě vytrestal: Drogy jí vzaly nohu a rodinu!

Autor: František Prachař - 
17. února 2013
05:00

Lenka o setkání s reportéry Nedělního Bleska sama  požádala — z psychiatrie ve Znojmě, kde se léčila. Doufá, že otevřenost  jí dopomůže  ke kvalitní   protéze.

Stalo se to brzy ráno loni 12. listopadu na silnici u Hevlína poblíž Hrušovan nad Jevišovkou. Tam se Lenka narodila, tam ji od smrti dělil jen vlásek. Všechno ale mohlo být jinak, kdyby i ona byla jiná. Teď už to ví, ale jak s tím naloží, je ve hvězdách.

Dětství? Nebylo

Matka prý pila, bratr bral drogy a otec si našel jinou. „Sestra odešla z domova, jak jen mohla. Teď má dvě děti, žije v podnájmu. A tátova nová mi tehdy vzkázala, že si to všechno zasloužím a abych žila, jak chci. Nepomůže mi nikdo,“ zaslzela Lenka. Říká, že jako malá i bití zakusila dost a dost.

Přesto se ale vyučila kadeřnicí, má maturitu a až do svých šestadvaceti pracovala v oboru. To už byla vdaná za Romana. Znali se deset let, pět let před svatbou, pět po ní. Pak se rozvedli a děti, Alexandra (6) a Claudii (3,5), svěřil soud otci. Matku uznal za závislou na drogách.

„Já to ale brala jenom kvůli němu, a málo,“ říká o svém bývalém. „On mě k tomu dohnal.“

Splněné sny

Lenka jela v pervitinu už od šestnácti let. Láska k Romanovi ji změnila, snažila se přestat a dařilo se jí. Vzali si s manželem hypotéku, postavili v Hrušovanech dům. Měla práci, on zase dělal ve stavební firmě rodičů.

Všichni žili skoro ukázkově a mladý pár byl šťastný.
„Jenomže pak se Roman změnil. Začal chodit pozdě domů, smrděl pivem a já byla na děti i všechno ostatní sama,“ vzpomíná Lenka. Nakonec ho nachytala na gauči s přítelkyní, kterou u sebe doma i s jejím děckem z útrpnosti ubytovala.

„Pohádali jsme se, já ho praštila lahví, a když nás rozvedli, odešla jsem pryč. Dluží mi spoustu peněz, protože náš dům prodal, a nedal mi nic.“

Slovo bývalého

„Že Lenka brala drogy, jsem věděl,“ říká bývalý manžel. „Ale zapřisáhla se, že toho nechá, a já jí uvěřil. Ale po porodu začala znovu, i když se předtím držela.“

Podle jeho slov byly hádky na denním pořádku a i tu přítelkyni si domů vzala jen proto, aby na ni mohla svést mizení věcí z domu. „Potřebovaly peníze na fet, obě,“ tvrdí Roman. Lenka prý na něj dokonce uzavřela vysokou životní pojistku a našla lidi, kteří ho měli zabít. „Znám tady kdekoho, a tak mi to oni sami řekli, řeší to policie.“

Dům skutečně prodal. „Ale taky jsem za ni poplatil její dluhy, skoro 400 000, a taky 280 000 za auto, které jsem splácel, ale ona ho prodala,“ říká. Jeho bývalá – dodává – umí hrát na city a vymýšlet si neuvěřitelné historky. „Měla všechno, nač si vzpomněla. Ale já jsem s ní skončil, už kvůli dětem.“

To nejhorší

A teď to nejhorší – pravou nohu, rozdrcenou kamionem, Lence ve Znojmě zachránili. Ale dostala do ní gangrénu a amputace byla jediným řešením.
Pro bývalou gymnastku, která byla každou chvíli v posilovně a milovala tanec, je to tragédie. „A Roman mi žádné peníze, abych měla na protézu, nedá. Prý mi nic nedluží,“ pláče.

Jenomže do Hevlína onoho listopadového rána jela z diskotéky Zanzibar ve Znojmě s partou narkomanů. Vedl ji jistý Petr, u kterého Lenka – díky někdejší známosti – skončila po rozchodu s Romanem.

„Já jsem s nimi po různých kšeftech jezdila i dřív, vždycky jsem řídila a nikdy jsem nebyla unavená,“ vzpomíná mladá žena. „Pak se mi ale Petr přiznal, že mi míchal fet do pití, abych byla pořád čerstvá. A já nic nepoznala!“

Srážka

Před nehodou Lenka partu vysadila kus za Hevlínem u jakéhosi stavení. Čekala a krátila si chvíli chozením. Kamion prý jel strašlivě rychle, uskočit nestačila. „Policajti pak napsali, že jsem stála uprostřed silnice, ale tam mě našli ležet. Kdybych byla uprostřed, kamion by mě odhodil jinam.“

Uzdravila se, ale nohu jí nikdo nevrátí. Navázala nový vztah, s Ondřejem, který je o šest let mladší. Kdysi bral drogy také. „Teď už jsem čtyři roky čistý a vím, jak Lence je. Mám ji rád a to je hlavní. Věřím jí.“

Lenka s ním strávila i Vánoce, na pár dní dostala volno ze znojemské psychiatrie, kde se léčila (teď ji přeložili do Brna). „Jeho maminka mě přijala,“ říká s radostí, když vzpomíná na pobyt u stromečku, první po letech. „Všechno bude dobré, už se nechci na svoje dno dívat zezdola.“

porota ( 19. února 2013 19:42 )

Lže jako když tiskne,hraje na city těm,co jí neznají....je to tady v okolí známá firma.....lůza jedna....žádný peníze,ať jde makat!!!!!!

diego213 ( 18. února 2013 21:29 )

Vidim, ze si lidi udelali hodne rychle obrazek o tom jak to asi vsechno je ci bylo a taky, ze jsou tu i prispevky od lidi, co je znaji. Muj nazor je ten, ze ji bych toho moc neveril a hlavne je moooc smutny, ze jako matka deti se nestydi jit do nejakyho takovyhoto clanku, jde videt, ze jeste v poradku uplne neni. Je smutny, ze prisla o nohu a ze ji to snad konecne ukazalo jak dal, ale to vse co svym cinenim za sebou zanechala je jeste smutnejsi. At je to jak chce, tak co me z toho vseho tesi je, ze soud prisnal deti otci, uz kvuli jejich budoucnosti. Fandim manzelovi a doufam, ze uz ho potkaji jen krasny veci a Lence preji hodne stesti pri dalsi etape jejiho zivota. Kazdy si zaslouzi druhou sanci, pokud ovsem chce.

dadysek11 ( 18. února 2013 12:20 )

jj šla tam krást taky,ale vyrušil je myslivec,tak mu chtěla utéct a skočila přímo pod kamion.lže!!!!!asi 2měsíce před tím,ji pustili z vězení z rakouska,kde taky seděla za krádeže.a že řídila pod vlivem drog?ne poprvní,tak běžně vozila děti do školky.

dadysek11 ( 18. února 2013 12:17 )

a jééé,tak to je teda chudák pes,jako ten její předchozí!!

dadysek11 ( 18. února 2013 12:08 )

ne ne,tu jednu nohu opravdu nemá!!

Zobrazit celou diskusi