Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fotky z papežova dětství: Z roztomilého kloučka členem Hitlerjugend

Autor: tis - 
16. února 2013
15:41

Odstupující Benedikt XVI. se na konci února stáhne do ústraní a bude moci začít bilancovat. Jak ale vůbec bavorský rodák žil, než se stal knězem? Na veřejnost se dostaly fotky z papežova mládí, kdy se z roztomilého kloučka stal "dobrovolně" člen Hitlerjugend.

Benedikt XVI. poutá pozornost takřka celého světa. Jeho nástupce by se podle nejnovějších zpráv mohl volit dříve, než se čekalo. Vatikán zvažuje, že konkláve - shromáždění kardinálů - začne již 1. března. Tedy pouhý den poté, co se Benedikt XVI. stáhne do ústraní.

Připustil to dnes vatikánský mluvčí Federico Lombardi. Definitivní rozhodnutí však ještě nepadlo. Až dosud se počítalo s tím, že kardinálové zahájí volbu nejdříve 15. března.

Benedikt celebritou: Nové fotky z dětství

Benedikt XVI., původním občanským jménem Joseph Ratzinger, se přitom stal od oznámení odchodu vyhledávanou "celebritou" nejen na internetu. Pod drobnohled se dostal i v případně historiků.

Ti totiž pomalu a jistě hodnotí Benediktův přínos pro církev. Veřejnost však zajímají i příběhy z Benediktova života. Jaký že byl Benedikt ještě předtím, než se stal knězem, potažmo papežem? Roztomilý klouček, který se však stal "dobrovolně" členem Hitlerjugend!

Černá kaňka Hitlerjugend

Benedikt XVI. se narodil 16. dubna roku 1927 v Bavorsku, poblíž hranic s Rakouskem. Hned čtyři hodiny po jeho narození byl pokřtěn. Byl třetím a nejmladším dítětem policisty Josepha Ratzingera staršího a Marie Ratzingerové.

Když bylo Ratzingerovi pět let, byl mezi dětmi, které nesly mnichovskému arcibiskupovi květiny. Tehdy ho ohromil kardinálův oděv. A později si zavzpomínal, že v ten den se rozhodl být kardinálem...

Ve čtrnácti letech v roce 1941 však byl Benedikt zařazen do Hitlerjugend, protože od roku 1939 bylo členství povinné pro všechny německé chlapce od 14 let...

Nacisté mu zabili bratrance: Kvůli Downově syndromu

Nacismus však přinesl útrapy i jeho rodině. Jeden z jeho bratranců byl v roce 1941 zavražděn, protože měl Downův syndrom! Zjistil to americký historik Brennan Purcell.

Benediktův bratranec se tak stal obětí Hitlerova tažení proti invalidům, handicapovaným, duševně nemocným a dalším "bezcenným lidem", jak nacistická propaganda tuto skupinu obyvatelstva označovala. Bratranec pozdějšího papeže dostal úmrtí číslo 70272...

Mladý papež v zajateckém táboře

V roce 1943 pak navštěvoval Benedikt seminář. Byl však náhle povolán do německých protileteckých jednotek. Poté nastoupil výcvik v pozemních jednotkách, který byl však přerušen následnou nemocí, což ho ochránilo před obvykle tvrdou vojenskou povinností.

V roce 1945 se chtěl vrátit do svého domu v Traunsteinu, z toho si však udělali američtí vojáci základnu. Ratzingera jako vojáka poslali do zajateckého tábora odkud byl po několika měsících propuštěn, díky konci války.

Po válce nastoupil spolu se svým bratrem Georgem Ratzingerem do semináře. Oba byli na kněze vysvěceni kardinálem Michaelem von Faulhaberem v roce 1951 v Mnichově.

iraem ( 21. února 2013 20:45 )

*neučily 

iraem ( 21. února 2013 20:44 )

Ale v Pionýru se děti neučili střílet a nebyly pak poslaný do války...

iraem ( 21. února 2013 20:42 )

Co je na tom divného? Vždyť je normální, že na SŠ i ZŠ je a bylo v jedné třídě +/- 30 žáků. To jste chodil asi na nějakou soukromou školu.

gogo ( 17. února 2013 17:54 )

Přesně tak...

gogo ( 17. února 2013 12:04 )

Tak. A máme to. A co to protiřečení ?

Zobrazit celou diskusi