Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Největší komunistická bestie Karel Vaš: Dcera odmítla jeho krvavé dědictví!

Zesnulý komunistický prokurátor Karel Vaš
Zesnulý komunistický prokurátor Karel Vaš  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
15. února 2013
19:06

Dožil se požehnaného věku - 96 let. Mnoha mladším lidem však zničil život. A to včetně své rodiny. Obávaný komunistický prokurátor Karel Vaš, kterého historik Paleček označuje za fanatika, zemřel loni v prosinci. Jeho dědictví však jeho vlastní dcera odmítla. "Krvavé" peníze po muži, který poslal na smrt třeba generála Píku, dá na charitu.

O mrtvých jen dobře, říká se. Jenže existuje řada výjimek, potvrzujících pravidlo. Jednou z nich je i komunistický prokurátor Karel Vaš. Rodák z Užhorodu a absolvent pražských práv se stal v dobách zhoubné nadvlády komunistů, kdy pracoval jako vojenský prokurátor a vyšetřující soudce, opravdovým soudním postrachem.

Podílel se na řadě justičních vražd a svou práci vykonával s cynickou důsledností. Na smrt poslal při jednom z největších komunisty vykonstruovaných procesů hrdinného generála Heliodora Píku. Vaš přitom neváhal vložit rozhodující falzifikát do Píkova obžalovacího spisu...

Historik Paleček: Vaš byl fanatik

Vašových obětí však byly stovky. A trest smrti navrhl i v dalších zpolitizovaných kauzách. V roce 2001 mu pražský městský soud vyměřil 7 let za podíl na Píkově vraždě. Soudy ale nakonec rozhodly, že Vašovy skutky jsou promlčené.

To však neplatí pro autory celovečerního dokumentu "Vrahem z povolání". Vašův život v něm odhaluje historik Pavel Paleček, který na scénáři pracoval pět let. Premiéru měl snímek 11. února a Vaš dokonce s natáčením souhlasil. "Nikdy ale nepřipustil, že by jeho činy nebyly správné. Byl to fanatik," uvedl Paleček, který s Vašem natočil devět hodin materiálu a píše o něm knihu.

Vašova dcera: Krvavé dědictví po otci nepřijme

K odkazu svého otce se pak poprvé vyjádřila pro Reflex i Vašova dcera. Vašova rodina je totiž další z jeho obětí.

Byl jí teprve rok, když kariéra jejího otce jako soudce a prokurátora skončila. "Nikdy mě nepohladil, neřekl, že mě má rád. Myslela jsem si, že to třeba poví aspoň před smrtí. Neřekl...," prozradila dcera Karla Vaše a dodala: "Vždycky jsem si přála, abych objevila něco dobrého, co můj otec v životě udělal..."

Nenašla to. A tak sepsala následující prohlášení, které v aktuálním čísle Reflex otiskuje: "Odsuzuji všechny nelidské a nenapravitelné činy tehdejší doby. Tedy i činy, kterých se dopustil otec... Cítím se všemi, které minulý režim připravil o svobodu a právo žít šťastně. Vždy jsem nesla stigma dcery Karla Vaše a těžce se s tím vyrovnávám od dětství až do dnešních dnů," uvádí v něm.

Vašova dcera také prohlásila, že nechce "krvavé" peníze po svém otci. "Finanční prostředky svého otce chci po vypořádání dědictví věnovat charitativním organizacím. Snad to bude alespoň kapka dobrého v moři nespravedlnosti, za kterou otec vždy odmítal přijmout odpovědnost."

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kakamilek ( 22. února 2013 16:36 )

Obrovská škoda že ho někdo nepodřezal jak podsvínče.

rezacek ( 17. února 2013 22:52 )

Ano, 2 měsíce. Jinak platí, co jsem napsal.

rezacek ( 17. února 2013 22:51 )

Jsi chudák. Je mi tě líto.

elninno ( 17. února 2013 22:05 )

Naprosty souhlas,neni k tomu co rict[pro chytre]. kazdy je jiny,proto si mysli sve. ale jedno nepochopim,proc tam ti lede tak zebraci,delaji ze sebe blbce,cekaji co bude.? mozna se mi to mluvi,ziji v pohode a blahobytu v Usa uz 14let. A to proto,ze jsem tu demokracii pochopil,spravne.

lepabrena ( 17. února 2013 15:19 )

Jen pro informaci- ze zákona jsou zločiny komunismu nepromlčitelné- takže pokud by ho justice chtěla odsoudit, udělali by to dávno- ale nebyl zájem. Jediným vězněm tak byl Miroslav Štěpán- nyní předseda Komunistické strany Československa. Je mě vás líto- to jste nepochopili, že v roce 1989 šlo o předem připravený majetkový převrat, kterým se z 99,00% občanů ČSSR stali otroci- dnes v případě ztráty zaměstnání chodit 3x týdně hlásit se na poštu a donedávna ještě ZDARMA a bez nároku, že by jim šla odpracovaná pracovní doba do důchodu- pracovat na půl pracovního úvazku ve svém vlastním oblečení? A to dnes jen 30% ze všech registrovaných nezaměstnaných dostává podporu v nezaměstnanosti a jen 100 000 ze VŠECH 10,5 miliónu občanů dostává dávky hmotné nouze- ostatní buď živí jejich příbuzní, anebo živoří. Domníváte se, že realita, kterou žije dnes většina tohoto národa, je demokracie a že zde už nejsou nevinní političtí vězni?

Zobrazit celou diskusi