Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Provokatér Kim Čong-un slibuje další jaderné testy: Hrozí 3. světová?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, psch - 
15. února 2013
20:51

Severní Korea v čele s Kim Čong-unem se toho opravdu nebojí. Po prvním jaderném testu ji zkritizoval skoro celý svět, USA pohrozily posílením obrany, a přesto KLDR plánuje na letošní rok další dva testy jaderné a jeden raketový. Co se stane, až sousedům nebo jiným silným státům dojde trpělivost? Hrozí válka?

Severní Korea je prý připravena provést letos ještě jeden či dva jaderné testy a možná i další test raketový. Síla nové jaderné zkoušky by měla být deset kilotun TNT. Podle agentury Reuters to severokorejští představitelé sdělili svému klíčovému spojenci Číně.

Cílem nových nukleárních a raketových testů je přimět Spojené státy k diplomatickým jednáním s Pchjongjangem, uvedl podle agentury nejmenovaný zdroj, který má přímý přístup k vysokým vládním činitelům v Pekingu i v Pchjongjangu.

Izolovaný severokorejský režim v úterý oznámil, že úspěšně realizoval svou historicky třetí atomovou zkoušku. Vyvolal tím celosvětovou kritiku a odsouzení Rady bezpečnosti OSN.

"Vše je připravené. Čtvrtý a pátý jaderný test a start rakety mohou být provedeny v brzké době, možná ještě letos," sdělil zmíněný zdroj. Podle něj by čtvrtá nukleární zkouška měla být silnější než ta třetí, jejíž síla dosáhla šesti až sedmi kilotun TNT, což je zhruba třetinová síla pumy Fat Man, kterou v srpnu 1945 svrhly Spojené státy na japonské město Nagasaki.

KLDR hrozí Spojeným státům

Testy budou provedeny, pokud Washington nepřistoupí na přímé rozhovory se Severní Koreou a nezanechá své údajně nepřátelské politiky vůči Pchjongjangu.

KLDR také zopakovala svůj dlouhodobý požadavek, aby USA podepsaly se Severní Koreou mírovou dohodu a navázaly s ní diplomatické vztahy. Pchjongjang zůstává od korejské války z let 1950 až 1953 technicky ve válečném stavu jak se Spojenými státy, tak s Jižní Koreou. Konflikt totiž skončil pouze příměřím, nikoli podpisem řádné mírové dohody.

Soul a Washington jednání o mírové smlouvě odmítají, dokud nebude vyřešena otázka severokorejského jaderného programu a KLDR program s konečnou platností neukončí.

mortis69 ( 16. února 2013 15:06 )

P.S.:Ať prodaj rakety a reaktory.Pak budou mít na obnovení zemědělství a ekonomiky.Zatím tam slušně žije jen hrstka vyvolených a armáda.

mortis69 ( 16. února 2013 15:02 )

Nemusím studovat stohy sepsanejch faktů a úvah,abych pochopil,že severokorejci chtěj jednání jen,když potřebujou žrádlo zdarma od ostatních.Jinak machrujou a chrastěj atomem-ko.ko.ti rudý

japos22 ( 16. února 2013 13:07 )

Mně osobně je nejasné, proč USA nechtějí přistoupit na dvoustranné rozhovory se Severní Koreou, která je evidentně hysterická, protože se bojí USA. Nikde jsem neviděl uvedený důvod. Má někdo víc informací?

mortis69 ( 16. února 2013 11:17 )

Ty jsi teda pěkně zhulenej Od kdy sedí teroristi v Pentagonu?Mimochodem,kromě komoušů a muslimů žádný teroristy a zločince proti lidskosti neznám

mortis69 ( 16. února 2013 10:45 )

Tak tohle Ti podepíšu

Zobrazit celou diskusi