Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Marihuana v lékárnách na předpis: Klaus podepsal nový zákon

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz - ilustrační foto)
Autor: psch, ČTK - 
15. února 2013
13:54

Příznivci léčení konopím se už letos konečně dočkají. Prezident Václav Klaus dnes podepsal zákon, který umožňuje koupi marihuany v lékárnách na elektronický předpis. Podle zákona bude legálně sloužit ke zmírnění závažných onemocnění.

Pacient si marihuanu bude muset koupit, podle předkladatelů zákona by měla měsíční léčba konopím stát maximálně 1500 korun. Kritici ale tvrdí, že pacient by za ni mohl zaplatit až 10 tisíc měsíčně, přičemž nelegálně si ji i nadále pořídí mnohem levněji.

Pojišťovny se zatím brání tomu, aby bylo konopí alespoň částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nemohou pojišťovny na konopí přispívat, protože je ze zákona jen podpůrným léčivým prostředkem.

Marihuanu je možné používat například při zmírnění příznaků rakoviny, Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy, lupénky nebo atopického ekzému. Droga k léčebným účelům by se měla nejprve dovážet. Na dovoz a distribuci konopí bude dohlížet Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který má do roka začít vydávat licence tuzemským pěstitelům.

SÚKL také bude určovat, na jaké ploše se bude konopí pěstovat. Ústav má například vydávat pěstitelům maximálně pětileté licence a organizovat výběrové řízení na nákup marihuany, které má být dvoukolové. Ve druhém kole bude rozhodujícím kritériem cena konopí. Podmínkou pro udělení licence bude také to, že tuzemské konopí bude levnější než dovážené.

Zákon nepřináší legalizaci pěstování konopí pro léčebné účely doma, po čemž volali někteří zastánci užívání marihuany.

znalec ( 15. února 2013 20:53 )

už to vidím, jak nás zásobují naši milí žlutí spoluobčané , troufám říctm že marjána bude jistě k dostání v každé usmolené asijské večerce.....

sores ( 15. února 2013 18:09 )

bude to prý nehorázně drahé, tak uvidíme,že.

DBBS ( 15. února 2013 16:50 )

Zkoušel jsem všemožné alternativy a bohužel nic nepomohlo.

picpa ( 15. února 2013 16:22 )

Věci veřejné nekecají a dělají. Ve sněmovně jsou jednou z nejaktivnějších stran, ostatní akorát tak dávají vyjádření médiím. Je jasné, že tohle Kalouskovi a spol. Vadí. Kolikpak asi dal Kroupovi za ty reportáže, co myslíte?!

anka ( 15. února 2013 15:21 )

kamaradka trpela tezkou migrenou dvacet let, pak zacala delat yogu a po kratkem case to bylo pryc...

Zobrazit celou diskusi