Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rathovi konečně zatáhnou kohouty: Věznění poslanci by už neměli dostávat plat!

Pokud to poslanci odklepnou, Rathovi seberou peníze. Roman Pekárek může být ale v klidu
Pokud to poslanci odklepnou, Rathovi seberou peníze. Roman Pekárek může být ale v klidu  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: psch, ČTK - 
15. února 2013
10:28

Poslanci poslali do druhého čtení návrh, který říká, že by věznění zákonodárci neměli dostávat plat ani další příspěvky. O peníze by tak mohl přijít David Rath, který čeká na soud. Týkat by se to mělo i Romana Pekárka, který do má do vězení nastoupit v pondělí,

Zdravý rozum nejspíš v tomto případě zvítězí. Je totiž logické, že poslanec, který sedí za mřížemi, nemůže vykonávat svou funkci, natož si účtovat náhrady za mobil, internet nebo asistentky. Návrh ODS říká, aby věznění zákonodárci nedostávali plat, náhrady a ztratili nárok i na další benefity, jako je například kancelář v regionech.

Zkrátka by mohl přijít třeba David Rath, který si za minulý rok naúčtoval náhrady za více než milion korun! Třeba jenom za mobil a internet, který ve vězení s naprostou jistotou využívat nesmí, získal 61 tisíc. Dalších 350 tisíc dostal na nájem poslanecké kanceláře, kde teď spíš poletuje prach, než poslanecké myšlenky. Jakmile ho pravomocně odsoudí, bude mít po legraci.

Lex Pekárek

"Lex Pekárek", jak novelu označil jeden z předkladatelů Marek Benda (ODS), by platil i v případech, pokud by poslanci byli v ochranném léčení nebo v zabezpečovací detenci. Doba, kterou by v nich strávili, by se navíc těmto zákonodárcům nezapočítávala do výpočtu odchodného.

Pekárek, Rath, Bárta...

Kromě Pekárka, který ještě jako nepravomocně odsouzený nahradil koncem loňského roku ve Sněmovně jednoho z rebelujících poslanců ODS, v tomto volebním období žádný zákonodárce k nepodmíněnému trestu odsouzen nebyl.

Bývalý sociální demokrat David Rath je kvůli podezření z korupce ve vazbě, na soud čeká. Soud ještě neukončil pravomocně řízení ani s Vítem Bártou (VV) a jeho bývalým stranickým kolegou Jaroslavem Škárkou. Stíhaní jsou také další poslanci - Otto Chaloupka (VV) a Vlasta Parkanová (TOP 09).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hartmanice ( 24. února 2013 19:11 )

Tolik špíny v tak malém státě?Kde se to v těch lidech jen bere?Aaa, vždyť jsou to Slované!

karolinasesta ( 15. února 2013 19:18 )

KMOTŘI kvůli exekutorům a hazardu útočí na VV a BÁRTU BÁRTA A VV ostře vystupují proti HAZARDU A EXEKUTORŮM. jsou jeďněmi z mála, kteří se zastávají obyčejných lidí...a už za to sklízí odplatu od ...? Každý ať si doplní sám..

picpa ( 15. února 2013 16:26 )

Věci veřejné nekecají a dělají. Ve sněmovně jsou jednou z nejaktivnějších stran, ostatní akorát tak dávají vyjádření médiím. Je jasné, že tohle Kalouskovi a spol. Vadí. Kolikpak asi dal Kroupovi za ty reportáže, co myslíte?!

olda1 ( 15. února 2013 15:10 )

KAŽDÝ KDO SE POSTAVÍ SYSTÉMU TO ODNESE...ale může to být i jinak? hmmm, hmmm, je velive zajímavé, že 14 dní před volebním sjezdem VV, se rozhodla TV Nova a Janek Kroupa, že mediálně odstartují staronovou, několikrát propíranou médii KAUZU proti VV? Koho to dnes jěstě zajímá, když VŠE bylo již několikrát medializováno? NENÍ TO NÁHODOU TAK, ŽE JE TŘEBA ODVÉST POZORNOST MÉDIÍ OD PROBLÉMŮ VLÁDY???? ( Krize v ODS, problémy Kaloska, .... Je to velice zvláštní...

hu2hu ( 15. února 2013 14:00 )

O můj plat se nestarejte. Ale ten navrhovaný zákon by se měl týkat pravomocně odsouzených, což Rath jaksi zatím není.

Zobrazit celou diskusi