Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ministerstvo spravedlnosti se kaje: Honzu zavřeli neprávem za znásilnění

Autor: shp - 
14. února 2013
14:14

Janu Šafránkovi, který byl v roce 1992 odsouzen neprávem za znásilnění a 20 let musel žít s nálepkou sexuálního devianta, se ministerstvo spravedlnosti omluvilo.

Jan Šafránek (40) z Hlinska byl odsouzen před dvaceti lety za znásilnění dvou žen na 3 a půl roku. Policisté nakonec pak tehdy jedno znásilnění jeho vinou vyloučili a trest snížili. Za údajné znásilnění si tak musel odpykat rok za mřížemi. Policisté ho přitom v base mlátili a prožil si tam hotové peklo.

Nesmysl ve spise

Po dvou desítkách let našli kriminalisté z Hradce v jeho spise naprostý nesmysl. Psalo se v něm, že sperma na prádle přepadené dívky vykazovalo krevní skupinu A. Tu Jan Šafránek má, ale jeho krevní skupina se v tělních tekutinách nezobrazuje. Pachatelem tedy být v žádném případě nemohl.

Dostane 4,88 milionu korun

Obvodního soudu pro Prahu 2 tento měsíc rozhodl, že Jan Šafránek má nárok na náhradu za nemajetkovou újmu ve výši 4,88 milionu korun. Nyní se konečně dočkal i omluvy od Ministerstva spravedlnosti.

Omluva ministerstva

 „Pan Šafránek se stal obětí justičního omylu, když byl odsouzen za čin, který nespáchal. Ministerstvu spravedlnosti je nesmírně líto, že k této situaci došlo a žádá pana Šafránka, aby přijal omluvu za sérii chyb státních zástupců a soudců,“ napsalo ministerstvo. 

itartas ( 15. února 2013 22:04 )

Soud si cení zničený život na 4 miliony? Žádný prachy nikdy nemohou vynahradit tu křivdu, to duševní utrpení, kterou těch 20 let prožíval tento člověk...spravedlivé by bylo, aby ti, co pochybili, byli zbaveni svého postu, aby nemohli už nikdy nikoho svou dobře placenou prací takto oblažit.

mixalca ( 15. února 2013 19:24 )

krupan10,máš pravdu a přectav si , že ted´mě tečelou slzy po tváří , myslím to vážně .Pracháčí vždy budou na tom lépe a nikdy se jim nic takového nepřihodí .

japos22 ( 15. února 2013 11:03 )

Série chyb státních zástupců a soudců? Si děláte srandu. Tak přesně tady žijeme.

krupan10 ( 15. února 2013 07:37 )

v této republice neexistuje vymahatelnost práva, právo platí jen pro pracháče. Tenhle neměl na drahého právníka, který by ukázal na mezery v žalobě

hejhej ( 14. února 2013 20:11 )

Pan Šafránek si odškodnění zaslouží.A jak asi bude potrestaný "soudce",který ho neprávem odsoudil,o tom ani zmínka.Měl by platit ze svého.

Zobrazit celou diskusi