Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poražený Fischer: Bez Hradu nejsou doláče! Zklamal sponzory a je bez peněz

Jedna ruka prázdná, druhá také, na kontě 17 tisíc a milionové dluhy: Povolební bilance Jana Fischera není zrovna dvakrát příznivá
Jedna ruka prázdná, druhá také, na kontě 17 tisíc a milionové dluhy: Povolební bilance Jana Fischera není zrovna dvakrát příznivá  (Autor: profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
14. února 2013
07:36

Jan Fischer se dostal do úzkých. Na svém transparentních volebním účtu má pouhých 17 tisíc, nezaplacené faktury za kampaň se ale vrší dál. A sponzoři se do placení dluhů za neúspěšného prezidentského kandidáta prý zrovna dvakrát nehrnou. Fischer přesto věří, že peníze sežene.

O trablích Jana Fischera, který v prezidentské volbě nakonec navzdory předpokladům nepostoupil ani do 2. kola, informovala MF Dnes. Podle ní dluží Fischer za svou kampaň ještě závratných 8 milionů korun!

Jenže momentálně není kde brát - oficiální Fischerův účet vypadá jak po nájezdu privatizačních tunelářů, a tak musí Fischer vyjednávat se svými sponzory, jak dlužnou částku uhradit.

Sponzoři se do placení nehrnou

Sám Fischer potvrdil, že dluh dosahuje výše "několika milionů korun". "Jednám se svým největším sponzorem, případně dalšími sponzory," řekl deníku.

Tím hlavním sponzorem by měl být miliardář Tomáš Chrenek, ten se však tváří, že o ničem neví, další dary Fischerovi neplánuje a navíc přiznává: "Vybral jsem si ne úplně správného koně na správný dostih." To samé prý platí i pro druhého největšího sponzora, směnárníka Mikuláše Švedu, který po Fischerově volební debaklu nezakrýval: "Bylo to pro mě zklamání."

Do placení se nehrnou ani další sponzoři. "Neříkám, že se vykašlali, ale rád bych vyjádřil pevnou víru, že dostojí svým závazkům," říká Fischer. "Jsem si jist, že situaci vyřeším. Ať už peníze získám od sponzorů stávajících, nebo nějakých jiných," dodává. A otázkou zůstává, kdo by toužil platit neúspěšnou kampaň...

Prodává vybavení kanceláře

Fischer tak již musel sáhnout již i do své vlastní kapsy - to když bylo třeba na konci ledna uhradit 350 tisíc za mzdy zaměstnanců a další drobnější výdaje. Prodává se proto o i zařízení Fischerovy kanceláře a také tento výtěžek půjde na doplacení faktur.

A nikoli tedy na charitu, jak určuje zákon. Podle něj mají kandidáti peníze uložené na volebním účtu použít pouze na volební kampaň. Částku, která zbude, pak musí převést na sociální, zdravotní, sportovní, ekologický, kulturní nebo jinak prospěšný účel... To se ale Fischera patrně netýká.

Zas tak zle na druhou stranu ale asi také nebude - podle deníku totiž Fischer nyní odjíždí na třítýdenní dovolenou k přátelům do USA. A na ní chce přemýšlet o tom, co bude dělat dál. Sen o Hradu se rozplynul, tam teď míří Miloš Zeman.

Že by třeba Fischer založil novou politickou stranu? I tato možnost prý existuje. "Je potřeba zvážit všechny skutečnosti a říct si, jaké mám preference..., ale také to, co se dá dosáhnout v české politice," nepopřel Fischer.

karolinasesta ( 14. února 2013 23:15 )

KMOTŘI kvůli exekutorům a hazardu útočí na VV a BÁRTU BÁRTA A VV ostře vystupují proti HAZARDU A EXEKUTORŮM. jsou jeďněmi z mála, kteří se zastávají obyčejných lidí...a už za to sklízí odplatu od ...? Každý ať si doplní sám..

inqizitor ( 14. února 2013 16:29 )

ono z těch co skončili na prvních 3 místech si moc nevybereš, jeden horší než druhej

inqizitor ( 14. února 2013 16:27 )

blbost, ten by se normálně vrátil na školu do toho Skotska/Irska nebo kam.. silně pochybuju, že by si hrál na celebritku jak ten Zemanův babochlap

pari ( 14. února 2013 14:56 )

Já bych řekl, že největší vztek má asi mladý Fischer, už se viděl v pozemním ráji.

centorio ( 14. února 2013 13:50 )

blbouni, zid kdyz place ze nema prachy,tak vlastne znovu vydelava,kapisto? mne osobne tesi ze nebude dalsi u vesla

Zobrazit celou diskusi