Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hořící keř po tibetsku: Mladík (21) se zapálil na ulici! Je to již stý případ

Na ulici hlavního nepálského města skončil v plamenecha další mnich
Na ulici hlavního nepálského města skončil v plamenecha další mnich  (Autor: ČTK, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
13. února 2013
18:29

Neváhají a podobně jako Jan Palach, který se upálil na protest proti okupaci Československa, končí v plamenech. Živoucích pochodní je však v současné době ve světě bohužel stále více - především v Číně a Nepálu, kde se v hlavním městě Káthmándú upálil dnes dopoledne další člověk.

O Palachově smrti pojednává i nový seriál Hořící keř z temného období československých dějin. Situace v Tibetu však byla v minulosti podobná, jako v ČSSR, když dorazily sovětské tanky.

V říjnu 1950 napochodovaly čínské komunistické milice do Tibetu a obsadily zemi, kterou tvoří především "střecha světa", Tibetská náhorní plošina s jejími obyvateli. Od téhle anexe Tibetu už nebyli Tibeťané nikdy znovu svobodní. Krvavě potlačeny byly i demonstrace Tibeťanů v letech 1989 a 2008.

Od roku 2009 se pak upálily desítky Tibeťanů. Ve věkovém rozmezí 15 až 64 let. Šlo především o mnichy, ale i řádové sestry, prosté zemědělce a studenty. Všichni provolávali svobodu Tibetu... Další z Tibeťanů se pak dnes zapálil v nepálské metropoli Káthmándú. V Nepálu žijí tisíce tibetských exulantů, a tak zde protesty proti Číně nejsou neobvyklé.

Smutné jubileum: 100. upálený od roku 2009

Úřad exkulového vůdce Tibetu dalajlamy, který sídlí v Indii, uvedl, že jde o smutné jubileum - stý podobný případ od roku 2009.

Mladíkovi, který zatím nebyl identifikován, bylo prý kolem 21 let. Polil se benzínem, zapálil a policisté i kolemjdoucí měli plné ruce práce s jeho uhašením. V kritickém stavu byl převezen do nemocnice.

Čína přitom dalajlamu opakovaně obviňuje z povzbuzování těchto činů, i prohlubování myšlenek na odtržení.

"Případy sebeupalování jsou ovlivněny separatistickými myšlenkami dalajlamovy kliky. Dalajlama se za lidi, kteří spáchali sebevraždu v plamenech, modlí, a tibetští separatisté v zahraničí je vyzdvihují jako hrdiny," prohlásil Lu Pen-čchien, zástupce šéfa policie v čánské provincii Čching-chaj. Daljalama se však brání, že mu jde pouze o širší autonomii pro Tibet.

Čína: Vysoké tresty za výzvy k sebeupalování

V Číně mezitím pokračují procesy s Tibeťany, kteří údajně šíří výzvy k dalším sebevražedným aktům. A Peking v posledních týdnech stupňuje kampaň, jejímž cílem je potlačit právě vlnu protestního sebeupalování.

K 13 letům vězení byl minulý týden odsouzen Tibeťan, obviněný z toho, že vybízel jednoho z buddhistických mnichů, aby skončil v plamenech. Muže obvinili z vraždy a z navádění k rozdělení země, ačkoli se mnich k činu nakonec neodhodlal.

djaba ( 14. února 2013 21:22 )

Upálit se je normálně nenormální.Protestovat proti režimu v domnění , že něco zmněním je bláhové .Pokud to přežiji , nic se nezmnění a pokud nepřežiji , taky ne.Trpím já a mé okolí ,ne můj " nepřítel " ,ostatně bojovat proti takovému gigantu je vo*lo*vina.Ostatně , udržet na uzdě tolik národů a etnik v Číně je možné jen silou ,v tak obrovské zemi je mnoho národů které mluví odlišným jazykem , liší se zvyky a kulturou, náboženstvím, nenávidí se a jen pendrek je drží v nějakých mezích.Vždyť jsme to nedávno poznali na státech bývalé Jugoslávie,po uvolnění se navzájem málem vyvřaždili.

peterwilliams ( 14. února 2013 14:04 )

pokud je školák inteligentní bez psychických problémů,neudělá to ..jen cvok si způsobí takovou bolest!!

peterwilliams ( 14. února 2013 14:03 )

georg7 jsou to všechno psychicky narušení ... i s palachem a zajícem

xcarodejka ( 13. února 2013 19:10 )

Tady to nebyl jen Palach a i nedavno na stejném místě, jenže se o tom nepíše a nemluví. Stále stejné, co se nehodí škrnětě.

zdendast ( 13. února 2013 18:56 )

Nějak tomu nerozumim, proč nám tady dávají média a současná vládnoucí banda za vzor sebevrahy, kteří nejsou spokojeni se stavem ve společnosti. Pak se nedivte když nějaký školák udělá takovou blbost kvůli špatnýmu vysvědčení, vždyť je to vlastně hrdinský čin,...

Zobrazit celou diskusi