Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neuvěřitelné! Poslanci si zrušili doživotní imunitu!

Imunita nezafungovala u Davida Ratha, naopak pomohla Vítu Bártovi
Imunita nezafungovala u Davida Ratha, naopak pomohla Vítu Bártovi  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, psch - 
13. února 2013
13:00

Sněmovna je nejspíš plná poslanců, kteří mají čisté svědomí a ničeho se nebojí. Dobrá zpráva, nebo jenom gesto? Dnes si totiž odhlasovali zrušení doživotní imunity zákonodárců a ústavních soudců. Nově by měla trvat jen po dobu mandátu.

Reálně to znamená, že policie bude moci stíhat poslance i senátory i v případě, že je kolegové nevydají k trestnímu stíhání. Počíhá si na ně, až jim skončí mandát.

Předlohu nyní musí ještě schválit Senát. V dolní komoře neuspěl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s ještě radikálnějším řešením, které by imunitu zúžilo jen na projevy zákonodárců v Parlamentu. Obdobnou předlohu už Sněmovna schválila i dříve, v Senátu se ale pro její podporu nenašlo dost hlasů.

Pro poslaneckou předlohu podepsanou zástupci všech sněmovních stran hlasovalo 148 ze 162 přítomných zákonodárců, proti jich bylo pět. Pro změny ústavy je ve Sněmovně potřeba nejméně 120 hlasů.

Imunita jen na projevy

Miroslav Kalousek navrhoval, aby se imunita vztahovala jen na projevy v parlamentu, v tom případě by byla zrušena prakticky úplně. Návrh ale neprošel.

Kdyby se ho Kalouskovi přece jen podařilo prosadit, znamenalo by to, že by policie mohla poslance a senátory stíhat kdykoliv.

Imunita teď ale stejně už příliš nefunguje. Pokud se ve Sněmovně hlasuje o vydání poslance ke stíhání, téměř vždy ho vydají. Takhle imunita nezafungovala u Davida Ratha, který už sedí, Vlasty Parkanové nebo Romana Pekárka, který nastupuje do vězení teď.

Černá labuť Bárta

Jediný, koho v poslední době imunita zachránila, je Vít Bárta. Obvodní soud ho zprostil viny v kauze obálek s penězi, které dal svým kolegům z VV. Nejvyšší soud totiž rozhodl, že počínání poslanců ve Sněmovně chrání imunita, která se toho času vztahovala i na nabízení finanční pomoci od Bárty.

enriko ( 13. února 2013 18:49 )

A proč by to dělali? Ty to v práci navrhneš šéfovi, nebo budeš posílat třetinu Zemanovi do fondu?

majojo ( 13. února 2013 16:56 )

Rath.

majojo ( 13. února 2013 16:56 )

Kdybych bývala byla vystudovala práva a ne filosofii, tak ho klidně odsoudím. S tímhle titulem mohu jen morálně. Což je úsměvné.

majojo ( 13. února 2013 16:54 )

Neblbni, to, co tam dělají je vlastizrada - a za tu se střílí. To chceš, aby obnovili kobyliskou střelnici?

majojo ( 13. února 2013 16:53 )

A to byl taky vůl.

Zobrazit celou diskusi