Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bouře Reinhold zasypala Česko sněhem: Bílá smršť ustane během dnešního odpoledne

Autor: bk, mokk - 
13. února 2013
05:43

Předpovědi meteorologů se vyplnily. Sněhová bouře Reinhold udeřila v plné síle a Česko zasypala sněhem!

;Řidiči nadávají a lyžaři jásají. Bílá duchna, kterou na Česko snesla tlaková níže Reinhold, během včerejšího dne nabyla až o 15 centimetrů a nový sníh má přibývat i dnes dopoledne. »Bílá tma« se má však rozplynout odpoledne. „Oblast nízkého tlaku vzduchu nad centrálním Středomořím, která k nám přináší místy trvalé sněžení, bude slábnout během dneška, kdy bude odpoledne sněžení od severozápadu na většině území ustávat,“ uvádí Dagmar Honsová z Meteopressu.

Od zítřka do konce týdne se budou jen místy vyskytovat slabé sněhové přeháňky.

Nový systém: Místo stupňů procenta!

»Tento týden bude s 60% pravděpodobností průměrný na teploty a srážky, se 40% pravděpodobností pod průměrný.« Zdá se vám to jako hádání z křišťálové koule, pak vězte, že takhle budou od března vypadat měsíční předpovědi meteorologů!

Měsíční prognózy s přesnými údaji jim nevycházely, a tak jim nezbývá, než najet na nový systém – stupně vymění za procenta! Měsíční předpovědi teplot a množství očekávaných srážek už nebudou mít konkrétní hodnoty jako doposud, výhled bude pouze udávat, zda se očekávají nadprůměrné nebo podprůměrné teploty a srážky.

Nově bude Český hydrometeorologický ústav vydávat dlouhodobé předpovědi každou sobotu. Dříve to bylo 10., 20. a poslední den v měsíci.

Co kalamita napáchala

❆ Kamiony vázly v kopcích. Policie musela na tři hodiny uzavřít hraniční přechod se Slovenskem Lanžhot na dálnici D2. Vytvořila se tu až čtyřkilometrová kolona kamionů.

❆ Na Semilsku se včera dopoledne srazil jeřáb hasičů, kteří jeli zasahovat k nehodě, s protijedoucím autem. Karambol na sněhu si vyžádal jeden lidský život.

❆ Pracovní den nešťastně včera skončil pošťačce na Bruntálsku, která se s poštovní dodávkou srazila s velkým autobusem. Řidičku museli hasiči vyprošťovat. Do nemocnice sanitka odvezla i dvě seniorky z autobusu.

marie60 ( 13. února 2013 09:18 )

naidka ( 13. února 2013 08:45 )

nech být, sněhu je dost a pořád padá. Naše místní úklidová Rychlá rota byla nedobrovolně probuzena ze zimního spánku.

naidka ( 13. února 2013 08:37 )

Mě by zajímalo, kam na ty názvy různých katastrof chodí. A co takhle něco českého, třeba bouře Dagmar Honsová.

bersimalinecka ( 13. února 2013 08:02 )

no ba,pamatuju si kolem silnic mantinelyže přes ně nebyl vidět autobus ale doškoly nás odvezl a když nedovezl došly(děti) jsme pěšky.Auta měla motory vzadu takže líp seděla na silnici.Dneska je všechno v zájmu jen vydělat co nejvíc přešpekulované.Při nějakém větším problému je z aut nezvladatelný koráb v bouři.A údržba silnic o tom radši ani nemluvit.Peníze rozdělí management a to tak,že na samotnou údržbu nic pomalu nezbyde.Proč taky ne když nikdo nic nekontroluje je otázkou proč asi.Proto se z 20cm sněhu udělá kalamita a když k tomu trochu přifoukne tak se z toho udělá bouře světových rozměrů.To aby bylo jasné pro občany proč nic nefunguje...

fouk.si ( 13. února 2013 07:26 )

Bouře Napadne pár centimetrů sněhu a hned to je apokalypsa .

Zobrazit celou diskusi