Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

KLDR: Jaderné testy byly jen prvním krokem, nepřátelé z USA ještě uvidí!

Severní Korea má za sebou úspěšné jaderné testy. První za vlády vůdce Kim Čong-una
Severní Korea má za sebou úspěšné jaderné testy. První za vlády vůdce Kim Čong-una  (Autor: Archiv Blesku, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
12. února 2013
13:49

Ze severokorejského Pchjongjangu zazněly po dnešním historicky třetím úspěšném jaderném testu výhrůžky. Šlo prý o "sebeobranné opatření", ale také o první z odpovědí na "lehkomyslné nepřátelství Spojených států".

Severní Korea dnes uskutečnila velký nukleární test - historicky třetí úspěšný, první za vlády Kim Čong-una. A svět trne hrůzou, co přijde dál. Zvlášť když Severokorejci přilili svými prohlášeními olej do ohně.

Uvedli mj. to, že dnešní jaderná zkouška byla pouze "první reakcí na americké hrozby", a varovali, že bude pokračovat "druhým a třetím opatřením větší intenzity, pokud budou Spojené státy ve své nepřátelské politice pokračovat".

Jaderné zbraně na sebeobranu, či útok?

Co mají v KLDR na mysli oním "druhým a třetím opatřením", však tamní ministerstvo obrany tají. Podle ministerstva zahraničí však byl dnešní atomový test jen "sebeobranným opatřením", které neporušuje mezinárodní právo.

Přesto se dají čekat další mezinárodní sankce, ze kterých si ale KLDR dělá jen pramálo. Zvlášť při přesvědčení, že KLDR učinila testy, "aby ochránila svou národní bezpečnost a svrchovanost proti ohavnému nepřátelství Spojených států, které se agresivně pokoušejí zmařit mírové právo Severní Koreje vysílat do kosmu své satelity."

Američané se však obávají, že se Severokorejci snaží vynalézt dostatečně malé nukleární zařízení, které by unesla raketa dlouhého doletu, namířená na USA.

Severokorejská televize: Oslavné a vlastenecké písně

Jaderná bomba, kterou dnes Severní Korea nechala pokusně vybuchnout, prý přitom skutečně byla menší a lehčí než nálože, které odpálila při předchozích testech v letech 2006 a 2009.

"Bylo potvrzeno, že jaderný test byl proveden na vysoké úrovni bezpečným a dokonalým způsobem za použití zmenšeného a lehčího jaderného zařízení s větší výbušnou silou než v minulosti," napsala severokorejská oficiální tisková agentura KCNA. Americký jaderný vědec Siegfried Hecker je přesvědčen, že KLDR má dostatek upraveného plutonia k výrobě čtyř až osmi bomb.

O zkoušce informovala také severokorejská televize. Vysílání doprovázely tóny vlasteneckých písní a záběry na státní vlajku a odpaly severokorejských raket.

renataren ( 12. února 2013 20:50 )

,,Vůdce" žije v izolaci, ani neví co se kolem děje... Tak to vypadá na další válku s USA... Obávám se, že Kim prohraje, ačkoliv si to nemyslí... Zakročit dříve, než bude pozdě !

bara ( 12. února 2013 20:37 )

ale pravděpodobně to není jen touto "monarchistickou bolševickou vládou, že tam je opět hladomor. jen v r. 1995 bylo zaplaveno přes 400000 ha úrodné půdy!! a v současné době? Severní Koreu už několik měsíců střídavě sužují extrémní sucha a záplavy, což těžce dopadlo na zemědělský sektor v zemi. Claudia von Roehlová, která řídí pomoc Severní Koreji prostřednictvím Světového potravinového programu (WFP), po několikatýdenní návštěvě postižených oblastí prohlásila, že úroda v Severní Koreji bude oproti loňsku nejspíš až o 40 procent nižší. KLDR, které vládne nejmladší z diktátorské rodiny Kimů, postihlo od roku 1990 již několik hladomorů, při kterých podle odhadů zemřely miliony lidí. Severokorejská média v sobotu uvedla, že současné povodně si vyžádaly životy 169 lidí, 400 osob se pohřešuje. Povodně poškodily přes 8 600 obydlí, více než 40 000 domů skončilo pod vodou a přes 22 000 lidí se ocitlo bez domova. Podle vládních údajů bylo dosud zaplaveno přes 64 000 hektarů zemědělské půdy. Tato vládní čísla představují výrazné zvýšení oproti předchozím údajům, WFP však ve své zprávě upozornil, že tyto údaje nemusejí odpovídat skutečnosti. Ještě před povodněmi OSN odhadovalo, že potravinovou pomoc bude v důsledku sucha potřebovat víc než tři miliony Severokorejců. WFP na svých internetových stránkách uvádí, že z celkových 24 milionů obyvatel KLDR jich 16 milionů trpí chronickým nedostatkem potravin. Ten se pravděpodobně v důsledku letošní špatné úrody bude zvětšovat.

bara ( 12. února 2013 20:23 )

fakt je to tam tak zlý? ale už se údajně otevřeli světu, všimla jsem si, že tam několik cestovek pořádá zájezdy za poznáním země ...

bara ( 12. února 2013 20:21 )

Můžete se za cca 70 tisíc na 9 dní letět do Severní Korei na "poznávací zájezd". Ale musíte to poznávaní nechat jen na nich...

bara ( 12. února 2013 20:18 )

tohle "přerostlý děcko" má spoustu našeptávačů

Zobrazit celou diskusi