Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Papež odstupuje! Svět v šoku: Reakce Angely Merkel, kardinála Duky a dalších

Ke konci papeže benedikta XVI. se vyjádřila již i kancléřka Angela Merkel
Ke konci papeže benedikta XVI. se vyjádřila již i kancléřka Angela Merkel  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
11. února 2013
15:20

AKTUALIZUJEME: Tohle se v novodobých církevních dějinách ještě nestalo! Katolický papež Benedikt XVI. se rozhodl odstoupit, na svůj úřad prý již nestačí. A ze světa se hrnou překvapené reakce. Jako jedna z prvních zareagovala německá kancléřka Angela Merkel. Konec německého papeže přitáhl v zemi našich západních sousedů velkou pozornost.

Na konec německého papeže zareagovala Angela Merkel jako jedna z prvních. Vyjádřila nejvyšší respekt k papežovu rozhodnutí a bavorskému rodákovi poděkovala za celé Německo.

Angela Merkel: Hrdé Německo

"Když byl Joseph Ratzinger (papežovo vlastní jméno - pozn. red.) před necelými osmi lety zvolen hlavou katolické církve, byli jsme my v Německu hrdí na svého krajana v papežském úřadě, prvního po mnoha staletích," řekla dnes Merkel.

"Pokud papež nyní sám po zralé úvaze došel k názoru, že jeho síly nestačí pro vykonávání jeho úřadu, má to můj nejvyšší respekt... Je a zůstane jedním z nejvýznamnějších náboženských myslitelů naší doby," dodala kancléřka.

Reakce ze světa

Francois Hollande, prezident Francie: "Nechci zvlášť komentovat toto rozhodnutí, které je neobyčejně úctyhodné a které povede k výběru nového papeže.

David Cameron, premiér V. Británie: "Papež Benedikt neúnavně pracoval na zesílení britských vztahů vůči svatému stolci. Na jeho návštěvu Británie v roce 2010 vzpomínáme s velkou úctou a láskou. Bude postrádán coby duchovní vůdce milionů."

Mario Monti, italský premiér: "Jsem velice šokován touto neočekávanou zprávou," hlesl a prozradil, že při jejich nedávných setkáních papež nic takového nenaznačoval.

Angelo Sodano, bývalý vatikánský státní sekretář, potvrdil: "Přišlo to jako blesk z čistého nebe."

Duka: Modleme se za jeho zdraví

K papežově konci se vyjádřil i pražský arcibiskup Dominik Duka. Poděkoval mu "za jeho službu pastýře církve a porozumění církvi v ČR, které projevil nejen při své apoštolské cestě do naší vlasti v roce 2009."

"Oceňuji jeho duchovní odvahu učinit tento závažný krok, který jako možnost deklaroval již na začátku svého pontifikátu pro případ, že by se mu nedostávalo sil," uvedl Duka a současně vyzval všechny věřící, aby se modlili za zdraví a sílu odstupujícího papeže i za volbu jeho nástupce, které se bude Duka jako člen konkláve účastnit.

Historik: V moderních dějinách jde o unikátní rozhodnutí

Vedle státníků a církevních autorit se však k papežovu konci vyjadřují i odborníci. Podle historika Jaroslava Šebka jde o skutečný unikát. "Stalo se vlastně to, co se stává v politických funkcích, ale v případě papeže se to v moderních dějinách stalo úplně poprvé. Protože poslední skutečně dobrovolná rezignace byla v roce 1294 po pětiměsíčním pontifikátu Celestýna V.," řekl Šebek.

Celestýn V. tehdy abdikoval po pouhých pěti měsících - bylo mu stejně jako Benediktovi 85 let. Podle historika však uvedl Benedikt XVI. důvod, který je nezpochybnitelný. Papežovo rozhodnutí však mohl uspíšit i aféry ve Vatikánu, jako bylo například vynášení tajných dokumentů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

annakarenina ( 11. února 2013 19:04 )

Umeni vcas odejit. Velice uctyhodny skutek. Respekt.

rudyptak48 ( 11. února 2013 17:32 )

Jan Pavel II. byl extrovert, Benedikt XVI. zas introvert. Kdyby jej při nástupu do funkce lidé pořádně poslouchali, nebylo by pro ně překvapením, že odstoupil, protože říkal, že do funkce už nastupuje v pokročilém věku, a pokud nebude schopen úřad papeže zastávat tak odstoupí, což teď učinil. Takže až taková senzace to zas není. Lidé by měli ocenit, že dodržel slovo.

marie60 ( 11. února 2013 16:58 )

knieza500 ( 11. února 2013 16:47 )

Respektujem ho aj ked ako papeza som ho moc nemusel

handgood ( 11. února 2013 16:46 )

Bylo zvykem, že funkce papeže je doživotní, a tak tomu bylo posldních 600 let. Ať už papež odstupuje ze zdravotních, nebo jiných důvodů, měli by si z něj vzít příklad neschopní politici.

Zobrazit celou diskusi