Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemana fotili na portrét: Pozor, pane prezidente, vyletí ptáček!

Autor: simao, ČTK - 
8. února 2013
14:29

Miloš Zeman se v posledních dnech nechal několikrát slyšet, jak moc fotogenický je. Asi se těšil na to, co přijde. Do parády si ho vzali stylisti, a také fotograf Herbert Slavík. Vyšel z toho oficiální státnický portrét nového prezidenta, který bude viset ve školách a úřadech.

"Jsme oba fotogeničtí, za uplynulé tři roky jsme ještě zkrásněli," pronesl Zeman při úterním setkání s Václavem Klausem na Hradě. "Jsem rád, že mě považujete za fotogenického," nechal se ve středu slyšet Zeman, když přijížděl do své prezidentské kanceláře v Loretánské ulici. Jako by tím narážel na to, co ho čeká - a sice oficiální focení portrétu nové hlavy státu. Toho se ve středu ujal fotograf Herbert Slavík.

Krátké přepudrování a lak na vlasy

Slavík standardně vytvořil sérii snímků tak, aby vzniklo více Zemanových oficiálních fotografií, které se budou nějaký čas využívat: "Trvalo to necelé dvě hodiny včetně přípravy a všechno proběhlo naprosto profesionálně a bez problémů," prozradil známý fotograf.

"Bylo to naprosto v pohodě, jak ze strany pana Zemana, tak ze strany Herberta Slavíka," dodala Zemanova mluvčí Hana Burianová. Prezident a fotograf se znají již delší dobu, potkali se třeba při přípravě knihy a výstavy "20 let v Česku". I na základě této zkušenosti si Zeman Slavíka vybral jako autora svého portrétu, uvedla Burianová.

Zeman se podle mluvčí na fotografování nijak nepřipravoval. "Měl klasický oblek, bílou košili, klasickou kravatu, kterou už jste na něm několikrát mohli vidět. Akorát byla k dispozici maskérna, lehké přepudrování," popsala podmínky v ateliéru Burianová. A opodál stáli i stylisti s připraveným lakem na vlasy.

Pověsí si školy Zemana, a nebo ne?

Oficiální portrét prezidenta často visí například ve školách či na úřadech. Například premiér Petr Nečas uvedl, že i on si do své kanceláře Zemanův portrét pověsí.

V Česku je však prezidentský portrét v poslední době ostře diskutovaným tématem. Řada škol jej ze svých zdí začala sundavat v reakci na kontroverzní amnestii, vyhlášenou prezidentem Klausem.

Žádný právní předpis totiž umísťování portrétů do tříd neupravuje, a tak není nezbytně nutné, aby na žáky koukal "shůry" i Zeman. Některé školy již upozornily, že si Zemanovo foto pověsit nehodlají. Ať už jako výraz nesouhlasu s přímou volbou, nebo proto, že místo měnících se fotek prezidentů vyvěsí něco univerzálnějšího - státní znak, či třeba Jana Ámose Komenského.

Video  Sundavání fotky prezidenta Klause na jedné ze základních škol v reakci na amnestii  - Slávka Červená
Video se připravuje ...

zemanmilos ( 10. února 2013 23:25 )

Koukám, že mi to moc sluší: https://twitter.com/ZemanZaKatr/status/300717479745953792

honza1965 ( 8. února 2013 23:07 )

Proč by nějaká soukromá ZŠ platila Zemanovi průzkum? Že tys zase něco nepobral?

honza1965 ( 8. února 2013 21:23 )

Pozoruji, že ti chybí informace o spoluúčasti Zemana na tunelování a povodech kolem Sevapharmy, IPB, Českého domu, H-Systému, dálnice D47 atd. Můj respek a úctu nikdy mít nebude, jelikož je to lhář, zloděj, tunelář, korupčník a podvodník. Ubozí jsou ti co ho volili a spolu s ním jsou ostudou celého našeho národa.

honza1965 ( 8. února 2013 21:14 )

12356 ( 8. února 2013 20:50 )

Jaksi nechapu tu ostudu Americe, zrejme mas v gebuli nasr.ano a neco sis vydedukoval, ale ja ti nic vymlouvat nehodlam,protoze je mne putna co si ty myslis, to zaprve a za druhe,s tim teletem, mne muzou urazit pouze lide inteligentni a nebo ti, kterych si vazim, ty bohudik nepatris ani do jedne skupiny, ty si takovej typickej prizdis.rac

Zobrazit celou diskusi