Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hrůza v britské nemocnici: Stovky lidí umíraly žízní i hlady, musely pít vodu z váz

V nemocnici v anglickém městě Stafford lidé umírali hlady a žízní, pít museli vodu ze špinavých váz
V nemocnici v anglickém městě Stafford lidé umírali hlady a žízní, pít museli vodu ze špinavých váz  (Autor: Reuters, Profimedia.cz)
Autor: INT, psch - 
7. února 2013
17:25

Hlad, žízeň, špína a bezmoc v mnoha případech vyvrcholily až ve smrt. Řeč je o zdravotnických zařízeních ve Velké Británii. Tou nyní otřásá skandál právě kvůli tristní úrovni zdravotnictví. Neskloňovanějším jménem nemocnice je ta ve Staffordu, kde pacienti museli pít vodu z váz!

Velká Británie se sice pyšní zdravotní péčí, hlavně tím, že jejich Národní zdravotní služba poskytuje péči i pro ty, kteří ji neplatí v daních. V posledních letech ale Británie bojuje s nízkou až tristní úrovní péče ve státních zařízeních.

Naprosto otřesné případy odhalila zpráva zveřejněná tento týden. Tým specialistů se zabýval nemocnicí ve Staffordu, kde byly pochybnosti o úrovni péče už v dřívějších letech. Statistiky mluvily o 400 až 1200 pacientech, kteří zemřeli kvůli zanedbání.

Pili ze špinavých váz

Ve Staffordské nemocnici upřednostňují náklady před lidmi. „Byli tam pacienti, kteří tak zoufale chtěli vodu, že pili ze špinavých váz,“ řekl po zveřejnění zprávy premiér David Cameron.

Podle šéfa vyšetřovací komise Roberta Francise tam zbytečně trpěly stovky lidí. „Starší a bezbranní byli ponecháni nemyti, nekrmeni a bez tekutin,“ řekl. Mnozí ani nedostávali potřebné léky. A když na to chtěl někdo z personálu upozornit, byl umlčen.

Údajně jde o nejhorší skandál NHS (National Health Service - Národní zdravotní služba - viz výše) od jeho založení po válce. Śéf komise Francis vládě a zdravotníkům předložil 290 doporučení.

manolla1 ( 8. února 2013 13:33 )

Kde byly zalezlí příbuzní nemocných.., nechce se mi ani věřit tomu, že by někdo nezasáhl! "Zodpovědné lidi", vypráskat bičem, nechat žít za podmínek,atd.jaké vytvořili pacientům!

honza1965 ( 8. února 2013 13:12 )

Jaká padesátá léta? Já jsem 64. ročník, takže to výše popsané je rok 1977.

zadnice ( 8. února 2013 09:04 )

Dostat Heger s Kalouskem volnou ruku, tak jsme na tom ještě hůře!!!!

peterwilliams ( 8. února 2013 04:55 )

burel však v Česku taky ..haranti už dělají to samé,to chce si svoje haranty dobře vychovat..je mi též na zvracení z vlády a korupce v Čr..

peterwilliams ( 8. února 2013 04:54 )

neděs se ,musíš mít příbuzného lékaře a jde to ...však v Čr na to dojde taky ..příklad LDN kde jsou staří ,nemohoucí...a už došlo ...jak psali ,nevím v kterém městě to bylo..

Zobrazit celou diskusi