Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nečas pohrozil Evropě: Svrhneme rozpočet EU! Je neférový

Premiér Nečas přijíží na summit EU v Bruselu
Premiér Nečas přijíží na summit EU v Bruselu  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
7. února 2013
16:58

Euroskeptik Klaus je na odchodu, přesto Česko dělá v Evropě "vlny". Na summitu EU v Bruselu totiž tentokrát bojovně vystoupil Petr Nečas. Česko je podle něj připraveno vetovat návrh unijního rozpočtu na roky 2014 až 2020. Nečasovi přijde neférový.

Současný návrh rozpočtu EU je podle premiéra Nečase neférový, a tudíž nepřijatelný. "Přijíždím do Bruselu na jednání o víceletém finančním rámci se silným a jednomyslným mandátem vlády ČR. Tento návrh je pro nás neakceptovatelný a jsme připraveni použít i veto," řekl český premiér novinářům při příjezdu na summit EU.

Nečas se sice kasal, trochu však zastřel, že jeho kritizovaná vláda má doma problémů víc než dost a opozice jak na bežícím pásu vyzývá k hlasování o nedůvěře Nečasově kabinetu.

Složitá jednání o rozpočtu EU

Ani jednání o rozpočtu EU však nejsou jednoduchá. "Nemohu říct, zda budeme úspěšní, pozice jsou stále hodně vzdáleny," prohlásila před jednáním německá kancléřka Angela Merkel.

Velcí plátci, jako je třeba Británie, tlačí EU do úspor. "Když jsme tu byli naposledy v listopadu, čísla, která byla na stole, byla příliš vysoká. Musejí klesnout a pokud dolů nepůjdou, tak dohoda nebude," pohrozil britský premiér David Cameron.

Diplomaté tak očekávají náročná jednání. Prezident EU Herman Van Rompuy přitom již v listopadu přišel se škrty ve výši desítek miliard eur. Nestačilo to.

Spořit by se mělo v řadě unijních programů. "Nám jde o nižší a moderní evropský rozpočet, ale také o evropský rozpočet, který se bude chovat férově k České republice. My nechceme žádná privilegia. Nicméně tento návrh je pro nás neférový," podotkl k rozpočtu český premiér.

Pro Česko je klíčové hlavně to, kolik peněz získáme z tzv. kohezní politiky, tedy z fondů podporujících chudší regiony unie. Těmi jsou v ČR všechny s výjimkou Prahy.

Premiér Nečas v obležení novinářů na summitu EU v Bruselu Premiér Nečas v obležení novinářů na summitu EU v Bruselu | ČTK

ccir ( 9. února 2013 16:16 )

Prečo žiadene české médiá nezverejnili že Slovensko bolo v tejto veci druhý najúspešnejší štát?

gogo ( 8. února 2013 09:54 )

Neférový ? A Brusel se Vám zdá "férový" ? To snad ne..

gogo ( 8. února 2013 09:53 )

Časem uvidíme kdo z nás to chápal lépe. Média nemají vždy pravdu. Záleží na tom, kdo je ovládá...

dobrotka ( 7. února 2013 19:17 )

Jeste jednou! Bezi tu o ROZPOCET EU a ten se Necasovi jevi jako neferovy!

dobrotka ( 7. února 2013 19:16 )

gogo to nejak nechape

Zobrazit celou diskusi