Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kim Čong-un a smartphone: Tajemství diktátorova mobilu

Severokorejský diktátor Kim Čong-un a jeho smartphone
Severokorejský diktátor Kim Čong-un a jeho smartphone  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
6. února 2013
13:34

O severokorejském vůdci Kim Čong-unovi se toho obecně příliš neví, jen sem tam prosákne nějaká informace. Proto se západní média chytají někdy i stébla - třeba telefonu, ležícího vedle diktátora při jednáních se svými poradci.

Pouhá fotografie severokorejské hlavy státu Kim Čong-una s cigaretou a telefonem, který je patrně jeho osobním smartphonem, vyvolala pořádnou vlnu spekulací.

Je to Samsung, iPhone od Applu? Nebo snad tchajwanská značka HTC? Tak se ptají jihokorejská, ale i západní média - chtějí vědět, jaké značce dává přednost představitel izolované země, která mobilní telefony zavedla teprve v roce 2008.

Jihokorejský výrobce se od Kimova telefonu distancoval

Kimův snímek byl zveřejněný v oficiálních severokorejských médiích a zachycuje vůdce na schůzce nejvyšších poradců národní bezpečnosti z minulého týdne. Tématem schůzky přitom byla patrně příprava na třetí jadernou zkoušku KLDR.

Jihokorejská firma Samsung ihned přispěchala s ujištěním, že její model to rozhodně není. Snímek dokonce analyzovala i jihokorejská rozvědka, která to také vyvrátila. Podle ní jde o model tchajwanského výrobce, který se ale odmítl k celé záležitosti vyjádřit a prohlásil jen to, že firma oceňuje "podporu všech uživatelů".

Dilema však má podle jihokorejského listu Čoson ilbo i samotný vůdce: "Pro Kim Čing-una musí být z politického hlediska nepříjemné používat produkty vyrobené v USA... a zároveň nemůže veřejně přiznat, že Jižní Korea je technologicky vyspělejší," konstatoval deník.

Severokorejci si mohou volat jen mezi sebou

Milion běžných uživatelů mobilů v KLDR přitom smí i nadále telefonovat pouze mezi sebou, volání do zahraničí není možné. Podobně omezený je severokorejský internet, který se podobá spíš podnikovému intranetu.

Jihokorejci však upozorňují na to, že "Kim a jeho rodinní příslušníci, jakož i severokorejská politická elita podle všeho užívají smartphony a další mobilní telefony s přístupem ke globálnímu internetu," uvedl jistý jihokorejský činitel citovaný agenturou AFP.

Zobrazit celou diskusi