Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Velká elektrická loupež: Kdo může za to, že platíme tolik?!

Energie stále zdražuje. Kdo za tím stojí?
Energie stále zdražuje. Kdo za tím stojí?  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: red - 
6. února 2013
05:30

Spekulace z chamtivosti, zločinné spolčení, chyby a laxnost politiků. To jsou důvody paradoxu, kvůli němuž Češi platí stále víc za elektřinu, i když její cena na burze je teď na historicky nejnižší úrovni. Skandál, do kterého se včera vložil i premiér Nečas, se narodil jako »podpora obnovitelných zdrojů«.

Stát se zákonem zavázal, že bude elektřinu z těchto zdrojů, především fotovoltaických elektráren, vykupovat za pevně stanovené ceny. Ty měl nastavovat a hlídat Energetický regulační úřad (ERÚ). Někteří jeho pracovníci však podle nejnovějšího auditu ceny určovali tak, aby to vyhovovalo majitelům solárních elektráren, a nikoli spotřebitelům. Česká domácnost vydá ročně v průměru dva tisíce korun jako příspěvek na sluneční energii, ale kvůli tomuto zločinnému spolčení jsme zaplatili desítky miliard navíc!

Rozčilený Nečas

Petr Nečas (ODS) chce s ministry financí a průmyslu a šéfkou ERÚ hledat způsoby, jak utlumit vliv deformovaných cen elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové ceny elektrické energie. Nečas připomněl, že jeho vláda byla první, která proti trendu dotované elektrovoltaiky v roce 2010 zakročila. „Je trestuhodné, že se nezasáhlo do té doby,“ řekl předseda vlády. Skandál už vyšetřuje policie.

Kšeft jako hrom

Boom solárních elektráren nastal v Česku v roce 2010. Od ledna 2011, kdy stát výrazně snížil garantované výkupní ceny pro nově připojené velké zdroje nad 100 kilowattů z 12 150 korun na 5500 korun za megawatthodinu, zájem velkých investorů o výstavbu nových zdrojů opadl. Cena za megawatthodinu je na burze přitom nyní kolem 1200 korun...

Šedivá je zlatá

Na podmínkách, které upravují výkup sluneční elektřiny, se podílela řada politiků. Blesk shromáždil ta nejzásadnější jména. Významnou roli hrála například poslankyně Iva Šedivá (ČSSD). Zasloužila se o to, že je v zákoně pětiprocentní klauzule, která neumožňuje snížit výkupní ceny ročně o více než oněch 5 procent. Ceny fotovoltaických technologií přitom klesaly o desítky procent a »solárníci« vydělávali.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

okcak ( 17. února 2013 18:14 )

tak s tím nemohu souhlasit. nejsou to vládní hlupáci, oni to celé řídí a dělaj hlupáky z lidi. moc dobře ví co dělaj. akcie na doručitele zrušit? to ne to by byla hloupost říkal pan prezident jak dlouho je ještě budeme trpět????? oháněj se zákony a ústavou, kterou si udělali pro sebe. I bolševik jel podle zákonů.

pepen ( 6. února 2013 12:14 )

Oni vědí,že tento národ je hloupý!!!!!!!!!Můžou si tu dělat co chtějí,,,,tady si můžete psát co chcete.Nic nedokážete!!!!Chce to rok 1998-všichni do ulic-změnu zákonů.A sebrat těm zlodějům veškeré majetky!!!!Oni se jenom smějí!!!!!!!!!!!!Zloději!!!!

zadnice ( 6. února 2013 10:40 )

Rozčilený Nečas? Jdi do hajzlu, byl jsi ve všech vládách a hlavně v ODS, která na tom má lví podíl. Starej se raději o to jak občanům a firmám peníze vrátit a nekraďte do budoucna!!!!!!!!!!!!

ninga ( 6. února 2013 09:49 )

ale my přece už dávno víme, že - víc než polovina poslanců má na své střeše FV, ať už "soukromě", nebo přes firmu - jasný střet zájmů - většinu FV polí vlastní přes firmy a lidi ČEZ - je to stejný ČEZ, který díky tomuto triku zdražuje energii pro koncové spotřebitele - tento rozpočtový tunel (vyplácení státního příspěvku solárním baronům) živí politické strany

joudajoudovy ( 6. února 2013 09:37 )

co jsou obnovitelne zdroje??? uplatky, trafiky, protekce, pridelovani statnich zakazek, nemovitosti za hubicku atd. blesku, brecis na spatnem hrobe, musis se obratit na hornich 100.000 a ti, ti to vysvetli....

Zobrazit celou diskusi