Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rekordně krátký soud: Za 2 hodiny odcházel dealer drog s verdiktem

6. února 2013
05:30

Teplický soudce Miroslav Čapek navrhuje Ministerstvu spravedlnosti ČR, aby i v hlavním líčení bylo možné uplatňovat dohodu o vině a trestu. Tu je možné dle novely uplatňovat jen v přípravném řízení. "A to je škoda," míní Čapek. Včera v hlavním líčení s dealerem drog předvedl, že by to mohlo jít i v průběhu takového procesu. Verdikt nad dealerem drog vynesl za rekordní dvě hodiny!

Když je k tomu vůle všech zúčastněných stran, státního zástupce, obhájce a obžalovaného, není co řešit. Včera souzený mladý Vietnamec Nam Nguyen Quynh (30) pochopil, že na spolupráci  může i vydělat. K hlavnímu líčení přišel s tím, že uzná svoji vinu a on ani jeho obhájce nezpochybní důkazy. Přiznal, že asi rok prodával ve své večerce na hlavní třídě kromě potravin a tabákových výrobků také pervitin. Policisté zjistili asi deset stálých zákazníků, kteří si k němu chodili pro drogu. Loni v květnu ho zatkli. Stíhání probíhalo vazebně.

"Tím, že uznal vinu a nezpochybnil důkazy se projednávání zkrátilo na minimum času. Doznáním obžalovaného mohlo být upuštěno od fyzického vyslýchání svědků a jejich výpovědi mohly být jen čteny. Stejně tak odborné posudky mohly být přečteny," vysvětlil Čapek s tím, že předvolávaní svědků závislých na drogách by byla potíž. "Hodně jich je po vězních po celé České republice. Tím, že je k hlavnímu líčení nemusíme nechat vozit, ušetřili jsme nemalé státní prostředky. Jiné by policisté museli hledat po doupatech a kanálech. Projednávání by trvalo několik měsíců," poznamenal Čapek.

Zopakoval,  že postoj obžalovaného projednávání velmi urychlilo. Proto, ani ne za dvě hodiny od začátku hlavního líčení dosud netrestaný muž odcházel s trestem tři roky vězení. Hrozilo mu až deset let za mřížemi. Všechny strany tříletý trest přijaly a rozsudek se stal okamžitě pravomocným. "V takových to kauzách a nejen striktně jen v přípravném řízení by byla dohoda o trestu a vině i během hlavního líčení přínosem," míní Čapek.

lunatic ( 6. února 2013 10:50 )

Přesně tak! Zkracujme MAXIMÁLNĚ to,co zkrátit jde . Poprava se např. vyřídí šmahem a soudy se povlečou?? NJKDY!

zadnice ( 6. února 2013 10:47 )

Jenže pokud ho hned neodvezli do basy, tak to bude jako s docentem Wolfem a už ho nikdo nikdy neuvidí!

tarot666 ( 6. února 2013 10:05 )

Tak nepiš a táhni do pr.dele,když se Ti to tady nelíbí,nám nejde o gramatiku,ale o myšlenku,či diskuzi na dané téma a učitelé,nebou Ti co rádi poučují Ti mají diskuze zase na jiných stránkách...

adonis ( 6. února 2013 09:22 )

Měli by jste se všichni diskutující zamyslet hlavně nad svou češtinou. Až na Libora tam máte každý tolik chyb, škoda psát, a to se ještě navzájem urážíte a napadáte.

tarot666 ( 6. února 2013 09:10 )

Neskutečná blamáž,rákosník nejen,že je předpoklad,že v té večerce stejně jako tisíce jemu podobných asijských prodejců neplatí daně,ale ještě si tam prodával drogy a soud mu dá jen 3 roky????Takže na půlku jde ven,to je paráda-gratuluji soudci

Zobrazit celou diskusi