Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Šokující zjištění! Za elektřinu jsme platili zbytečně víc!

Elektřina byla zbytečně předražená
Elektřina byla zbytečně předražená  (Autor: profimedia.cz)
Autor: vr, mokk - 
5. února 2013
06:29

Rok co rok platíme dražší elektřinu. A zřejmě zbytečně! Vypadá to, že za vším je komplot. Proud totiž zdražuje kvůli vysokým výkupním cenám solární elektřiny. Ty ale byly nezákonně nadsazeny.

Energetický regulační úřad (ERÚ) má podezření, že jeho bývalí pracovníci postupovali při stanovování výkupních cen solární elektřiny nezákonně. Ukázal to audit, který si úřad nechal zpracovat. Nadsazené ceny přitom mohly být dílem organizovaného komplotu. ERÚ proto podal podnět státnímu zastupitelství, aby vše prověřilo. Škody jdou do desítek miliard, které většinou zaplatili lidé v dražší elektřině. Jen letos si průměrná domácnost připlatí kvůli solární elektřině téměř dva tisíce korun.

Můžete chtít vrátit peníze, jenže…

Když se potvrdí, že jsem kvůli chybě ERÚ platil/ platila víc, mohu chtít vrátit peníze?

„Ano, můžete, nebude to ale bez úskalí. Způsob výpočtu rozdílu mezi tím, co jste zaplatili, a co byste zaplatili, kdyby nebyly ceny nadhodnocené, je složitý, sami jej nezvládnete. Musíte si proto písemnou formou u Energetického regulačního úřadu o toto vyhodnocení požádat sami. Chtějte pak, aby vám byl rozdíl buď navrácen, anebo promítnut do cen, které vám budou dále fakturovány.“

Můžu chtít peníze po svém distributorovi?

„Právně čistou cestou je kontaktovat distributora. Je to stejné, jako když reklamujete nevyhovující zboží – nejdete k výrobci, ale k tomu, kdo vám ho prodal.“

Když se mi to nepodaří, mohu čekat úspěch u soudu?

„Můžete samozřejmě podat žalobu v občanskoprávním řízení. Nejvhodnější je hromadná žaloba. Jenže bez legitimního výpočtu rozdílu mezi cenou, kterou jste platili, a kterou jste platit měli, to budete mít komplikované. Navíc to číslo může protistrana průběžně zpochybňovat a vše by se mohlo táhnout.“

Proč roste cena proudu

Solární elektřina se v rámci podpory zelené energie vykupuje za ceny stanovené ERÚ. Ty jsou výrazně vyšší, než za jaké je pak distributoři prodávají. Rozdíl vyrovnává jednak stát miliardovými dotacemi a jednak domácnosti zvýšenou cenou elektřiny. Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 583 Kč/MWh. Kromě toho stát letos odvádí z rozpočtu na podporu obnovitelných zdrojů 11,7 miliardy korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zadnice ( 5. února 2013 13:37 )

Tady je vidět za co stojí "naše" vlády. Vědomě nás nechají roky OKRÁDAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

malamuti ( 5. února 2013 12:02 )

A přesto se stále mluví o dalším zdražení.

gamehoror ( 5. února 2013 11:55 )

Pro koho je to šokující zjištění ? Vždyť to všichni víme od chvíle co s tím zákonem o výkupu přišli.

elza11 ( 5. února 2013 11:37 )

Není to šokující zjištění, ví se o tom dávno. Státní instituce - ministerstva, prezidentská kancelář, parlament, ombudsman, ústavní soud, novináři aj. Před rokem a půl natáčela ČT- její regionální zpravodajství reportáž s vědcem doktorem Svobodou, který propočty doložil nadhodnocené platby v důsledku zkrácení návratnosti investic a předával to Ústavnímu soudu, když předtím ani u státních institucí ani u neziskových sdružení ani u novinářů odezvu nenašel. Kdyby stát fungoval, nemuseli jsme od r. 2008/2009 toto platit. Ale u nás se úředníci i novináři těchto kauz bojí. A je jich hodně. Další je, že pod hlavičkou certifikátů, jdou na trh okna, která zkouškami nikdy neprošla. Dozorový orgán ČOI to ví, ale spíše to kryje a prosazuje se, aby se spotřebitelé nedostali k informacím vedocím k identifikaci oken, která měla být dodána. Z toho pak plynou netěsnosti a námraza oken a úspory energie se nekonají. Opět o problému ví některá ministerstva, ČOI jako dozorový organ a nikdo do těchto miliardových kšeftů nechce zasahovat.

jana999 ( 5. února 2013 09:57 )

taky nechápu co je na tom chytrýho?

Zobrazit celou diskusi