Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nejúspěšnější americký ostřelovač: Přežil čtyři mise v Iráku, kulka si ho našla doma

Autor: ČTK, evak - 
4. února 2013
06:39

Jako ostřelovač zabil v Iráku 160 lidí. Proslulý sniper Chris Kyle (†38) nakonec zemřel v rodném Texasu rukou jiného střelce. Podezřelý ze sobotní vraždy, rovněž veterán iráckého tažení, byl zatčen.

Bývalý člen komanda SEAL (Elitní jednotka amerického námořnictva) byl spolu s dalším, dosud neidentifikovaným mužem zastřelen na střelnici Rough Creek u obce Glen Rose, ležící asi 130 kilometrů jihozápadně od Dallasu. Podle šerifa Tommyho Bryanta byl zatčen pětadvacetiletý muž, který se po střelbě pokoušel uprchnout ve voze patřící jedné z obětí. Podle místních novin střílel další veterán z Iráku Eddie Ray Routh, údajně trpící posttraumatickou stresovou poruchou. Podrobnosti vraždy, ani její motivy dosud nejsou známy.

„Je to šok. Je neuvěřitelné, že Chrisův život mohl takto skončit po tom všem, co zažil v Iráku,“ povzdychl si spoluautor Kyleovy biografie Americký Sniper Scott McEwen.

Nový rekord

Otec dvou dětí byl v Iráku za devět let bojů čtyřikrát. Jeho úkolem bylo chránit kolegy přesnou palbou na nepřítele. Zabil jich 160, což byl v americké armádě nový rekord.

„Po zabití těch prvních to už jde snadno. Nemusím se na to psychicky připravovat. Podívám se do zaměřovače, najedu křížem na cíl a zabiju nepřítele dřív, než on zabije mé lidi,“ napsal Kyle v biografii. Za své výkony si vysloužil dvě stříbrné a pět bronzových hvězd.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bomawe ( 11. února 2013 07:04 )

Aký Arabi ? Nie náhodou Izraelci to všetko yvvolávajú ?

kebik ( 4. února 2013 15:45 )

možná, že právě až nebudou Arabové a jim podobní, tak už nebudou vojáci potřeba. Bohužel zatím Arabove pořád jsou, takže je potřeba i vojáků na druhé straně.

kebik ( 4. února 2013 15:42 )

btw: nejlepší snipeři na světě jsou češi... jen pro ty, kdo se navážejí do USA kvůli zbraním ;)

kebik ( 4. února 2013 15:40 )

byl to borec 160 killů, klobouk dolů. A lidi, co tady pisou jakej to je hroznej vrah.... zamyslete se nad sebou.... je to jeho práce, kterou dělá velice dobře...

trololol ( 4. února 2013 15:33 )

kecate kraviny... arabasi jsou magori ... A valka tu je uz dlouho .. Jak rikaji v Izraeli ,, chces li mír připrav se na válku´´

Zobrazit celou diskusi